Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  OverKop-huis in Zottegem!

16 feb 2024

OverKop-huis in Zottegem!


Een nieuwe thuis voor de ondersteuning van jongeren

Binnenkort komt er een OverKop-huis in Zottegem. Door de komst kunnen alle jongeren tussen 12 en 25 jaar binnen en buiten lopen wanneer ze daar nood aan hebben. De gemeentes van Eerstelijnszone Panacea zetten zich zo maximaal in voor de ondersteuning en het welzijn van alle jongeren.

Het OverKop-huis is een veilige en toegankelijke ontmoetingsplek waar een luisterend oor of therapeutische hulp nooit ver weg is. Even OverKop gaan en het allemaal niet goed meer weten, veel jongeren krijgen er mee te maken. Via een OverKop-huis wordt daarom in de Eerstelijnszone Panacea de brug geslagen tussen jeugdwerk en hulpverlening voor jongeren.

Centrale locatie

Eerstelijnszone Panacea bestaat uit zes gemeentes: Brakel, Herzele, Lierde, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. Binnen de Eerstelijnszone is er, net als in andere regio’s, relatief weinig aanbod voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Daarnaast zijn er ook weinig plekken waar jongeren onbezorgd aanwezig kunnen zijn.

Het was een weloverwogen keuze om voor Zottegem te kiezen. We namen de trekkersrol op om het OverKop-huis naar onze regio te brengen. Met maar liefst zes secundaire scholen, barst Zottegem van de jongeren. Voor ons was het meteen duidelijk, Jeugdcentrum De Muze was de centrale locatie die we zochten om alle jongeren drempelverlagend te ontvangen. De Muze bevindt zich achter het kasteel van Egmont, in het centrum van Zottegem, op wandelafstand van de secundaire scholen en in nabijheid van andere belangrijke locaties in de stad. Het wordt een plaats waar elke jongere proeft van een brede waaier aan activiteiten.

Samen sterk

Het OverKop-huis maakt het voor jongeren overzichtelijker om een beroep te doen op hulp- en dienstverlening. Vaak ervaren jongeren verschillende drempels om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. We gaan daarom maximaal inzetten op outreachend werken met Herzele en Brakel, want ook daar zijn middelbare scholen gevestigd. Door de aanwezigheid van OverKop in de twee gemeentes, maken we het OverKop-huis bij zoveel mogelijk jongeren bekend. Het is de bedoeling dat we werken met vaste inloopmomenten. Tijdens die momenten kunnen jongeren gewoon binnen en buiten lopen, even tot rust en op adem komen en allerlei leuke activiteiten doen. Een jongerencoach is aanwezig tijdens die inloopmomenten en fungeert als vast aanspreekpunt voor de jongeren. Zo kunnen zij zonder enige schroom en zonder een afspraak bij de coach terecht met al hun vragen, zorgen of twijfels.


Realisatie

De regering investeert een totaal van 1,8 miljoen euro in nieuwe OverKop-huizen. 22 andere regio’s krijgen ook de kans om de ondersteuning voor jongeren verder uit te bouwen via de OverKop-werking. Door te kiezen voor de Muze, een bestaande locatie, hopen we in Zottegem op korte termijn het OverKop-huis te openen. Zo kunnen we snel een warme thuis creëren, waar jongeren ten allen tijde welkom zijn.