Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Noodhulp Oekraïne: hoe kan je helpen?

3 mrt 2022

Noodhulp Oekraïne: hoe kan je helpen?


De oorlog in Oekraïne beroert ieder van ons en brengt een golf van solidariteit op gang. Ook veel Zottegemnaren willen het Oekraïense volk steunen en hun steentje bijdragen. Stad Zottegem bundelt alle mogelijkheden om te helpen op www.zottegem.be/hulpvooroekraine. Als steunbetuiging wordt vrijdag 4 maart ook de Oekraïense vlag uitgehangen. 

Wat op dit moment in Oekraïne gebeurt raakt elke Zottegemnaar. Onze stad telt in totaal twintig inwoners met Oekraïense roots. De machteloosheid en het verdriet voor hun familie en vrienden in Oekraïne is immens. Uit solidariteit met hen en hun thuisland hijsen we op 4 maart om 11.00 uur de Oekraïense vlag aan het Administratief Centrum Sanitary. Zo willen we hen een hart onder de riem steken en tonen dat elke inwoner meeleeft met de onwezenlijke oorlog die in hun land plaatsvindt.

Hoe kan je helpen? 

Om het Oekraïense volk een helpende hand te bieden, zijn al heel wat initiatieven op poten gezet. We krijgen ook veel vragen van inwoners. Daarom maakten we op www.zottegem.be/hulpvooroekraine een overzicht hoe je kan helpen: 

  • Humanitaire organisaties ter plaatse zijn op dit moment het meest gebaat bij financiële giften. Wie een inzamelactie op poten zet, kan terecht bij enkele instanties die het transport van goederen coördineren.
  • Wie zijn huis wil openstellen voor opvang, wordt gevraagd te registeren op www.zottegem.be/plekvrij. Zo is er een duidelijk overzicht hoeveel opvangplekken er zijn in Zottegem. Zowel de Federale als de Vlaamse overheid zijn bezig om de noodopvang en begeleiding van de Oekraïense vluchtelingen optimaal te organiseren. Zodra er meer informatie beschikbaar is, worden de mensen die zich registreerden gecontacteerd.
  • Wie nog specifieke vragen heeft kan een e-mail sturen naar solidariteit@zottegem.be.

Vrijdag 4 maart om 11.00 uur zal burgemeester Evelien De Both de Oekraïense vlag hijsen aan de Sanitary, samen met burgemeester Tim De Knyf (Sint-Lievens-Houtem) en burgemeester Johan Van Tittelboom (Herzele). Er worden ook affiches verspreid bij alle handelaars in het centrum, een initiatief van TR-Graphics. 
 2022 03 03_Beeld hulp Oekraine