Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Nieuwe vertellers brengen volksverhalen tot leven

5 okt 2023

Nieuwe vertellers brengen volksverhalen tot leven


Groot vertelproject in cultuurregio Route 42

Op dit moment worden een twintigtal enthousiaste vertellers uit cultuurregio Route 42 klaargestoomd om hun verhalen te brengen op een reeks van zes vertelavonden verspreid in de zes gemeentes.

“Het project is ontstaan vanuit het idee om iets te doen voor volwassenen tijdens de Voorleesweek, want verhalen zijn er natuurlijk niet alleen voor kinderen”, vertelt Orville Cottenie, voorzitter van Route 42. “En we wilden graag iets doen rond de kunst van het vertellen. Onze bib- en cultuurmedewerkers kwamen op het idee om op zoek te gaan naar nieuw talent in de regio en deze de kans te geven hun vertelvaardigheden aan te scherpen en in de praktijk te brengen. Daar is duidelijk veel interesse voor: maar liefst 35 geïnteresseerden hebben zich aangemeld om deel te nemen in het verteltraject!”

In zes workshops, gratis aangeboden vanuit Route 42, leren de vertellers hun eigen stijl ontdekken, gaan ze op zoek naar verhalen en inspireren ze elkaar. Elk verhaal heeft een link met de regio: lokale volksverhalen maar ook persoonlijke herinneringen passeren de revue. Onder professionele begeleiding van gevestigde waarde Veerle Ernalsteen leren ze de kneepjes van hoe een verhaal wordt opgebouwd, hoe je een publiek vasthoudt tijdens een vertelling en hoe je inspeelt op omgeving en publiek.

Aan de eindstreep van het project in november worden de verhalen aan het grote publiek voorgesteld. In elke gemeente binnen Route 42 wordt een vertelavond georganiseerd met een selectie van de kersverse vertellers. Ze staan garant voor een gevarieerde vertelavond en brengen oude verhalen opnieuw tot leven.

Voor meer info over de vertelavonden kan je terecht in de bibliotheek of cultuurcentrum of op de website route42.be/vertelavonden.

Een overzicht van de vertelavonden:

  • Woensdag 8 november in Zottegem (Cultuurcafé Foyer)
  • Donderdag 9 november in Geraardsbergen (Het Koetshuis)
  • Woensdag 15 november in Oosterzele (Het Erfgoedhuis in Moortsele)
  • Donderdag 16 november in Herzele (De Wattenfabriek)
  • Dinsdag 21 november in Lierde (Kerk van Hemelveerdegem)
  • Donderdag 23 november in Sint-Lievens-Houtem (De Garage in Bavegem)