Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Nieuwe reglementen verwaarloosde gebouwen

13 dec 2023

Nieuwe reglementen verwaarloosde gebouwen


Betaalbaar wonen voor iedereen

De gemeenteraad keurde twee reglementen goed rond de aanpak van verwaarloosde woningen en gebouwen. Met de nieuwe reglementen wordt ook een heffing ingevoerd om de verwaarlozing en verkrotting aan te pakken.

Stad Zottegem bewaakt de kwaliteit van woningen zodat inwoners terecht kunnen in veilige en gezonde woningen. Gebouwen die al langere tijd leeg staan komen zo terecht op het inventaris leegstand. Daarnaast worden huurwoningen die niet voldoen aan woonkwaliteitsnormen ook onderzocht. In 2024 komt er een nieuw focuspunt bij, het in kaart brengen en opvolgen van verwaarloosde woningen en gebouwen.


Verwaarlozing onderworpen aan heffingen

Een woning of gebouw wordt als verwaarloosd gezien, als gebreken worden vastgesteld die verder verval op korte termijn in de hand werken. Problemen met water- of winddichtheid, stabiliteit, losgekomen onderdelen of voorgaande gebreken die niet voldoende werden verholpen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je een verwaarloosd gebouw in het straatbeeld herkent. Onze woningcontroleur bij stad Zottegem gaat op pad om woningcontroles uit te voeren. Merkt hij gebreken op die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, dan worden die genoteerd. Na zo een controle kan een pand op het inventaris verwaarlozing terechtkomen. Blijft de woning of het gebouw er nadien nog verwaarloosd bij liggen, dan zullen wij hier als stadsbestuur een belasting op heffen. Woningen die minstens twaalf opeenvolgende maanden opgenomen zijn in het verwaarlozingsregister zijn onderworpen aan die gemeentebelasting. Die heffing blijft verschuldigd tot de woning uit het register geschrapt is.


Verwaarlozing aanpakken

Een verwaarloosd huis of gebouw verstoort ons Zottegems straatbeeld enorm. Het heeft niet alleen een negatieve impact op de woning maar ook op de buurt. Zo zijn verwaarloosde gebouwen vaak het mikpunt van vandalisme en vervuiling. Door de goedkeuring van de reglementen en de heffing via de gemeentebelasting, hopen we stap voor stap verwaarloosde gebouwen te bannen uit het straatbeeld. Zo werken we niet alleen aan een leefbare buurt maar geven we de woningmarkt in onze stad een boost. Betaalbare, kwaliteitsvolle woningen zijn gegeerd. Door verkrotte woningen nieuw leven in te blazen, openen we voor Zottegemse huizenjagers een nieuw segment op de woningmarkt. Verwaarlozing kan gelukkig ook aangepakt worden. De collega’s van de dienst wonen staan je graag bij met advies over premies, sociale leningen en technische hulp.