Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Nieuwe parkeertarieven in het centrum gaan in

13 jan 2023

Nieuwe parkeertarieven in het centrum gaan in


Vanaf maandag 16 januari gelden nieuwe parkeertarieven in de centrumstraten van Zottegem. Voortaan betaal je 1 EUR om een uur te parkeren. Daarnaast doen maandag ook de virtuele bewonerskaarten hun intrede. Alle info over parkeren via Zottegem.be/parkeren.

Zoals beslist op de gemeenteraad van 19 december, gelden er vanaf maandag nieuwe parkeer- en retributietarieven. Wie in de centrumstraten parkeert, betaalt voortaan 1 EUR om een uur te parkeren. Wie ervoor kiest om geen parkeergeld te betalen, krijgt een retributie. Deze bedraagt 20 EUR. In de ondergrondse parking betaal je 0,70 EUR voor een uur. Je parkeert dus nog altijd goedkoper in de ondergrondse parking.

In het financieel plan was een stijging van de tarieven al voorzien voor begin 2021, maar gezien de coronapandemie hebben we beslist om dit uit te stellen. Door de huidige economische situatie dringt de lichte stijging zich nu wel op. Voor langdurig parkeren ben je trouwens het best af in de ondergrondse parking. Daarnaast kan er ook nog altijd gratis geparkeerd worden op parking Meersstraat en parking Muze, beiden op wandelafstand van het centrum.

Virtuele bewonerskaarten

Parkeerfirma Streeteo voert vanaf 16 januari 2023 ook virtuele bewonerskaarten in. De overgang van fysieke naar virtuele bewonerskaarten gebeurt automatisch. Dat betekent dat wie al over een bewonerskaart beschikt, deze vanaf maandag niet meer verplicht moet voorleggen aan de voorruit. De nummerplaat wordt opgenomen in het digitaal systeem van de parkeerfirma.

Wie een nieuwe bewonerskaart aanvraagt, krijgt geen fysieke kaart meer mee. Deze omschakeling zorgt ervoor dat iedereen wiens bewonerskaart niet zichtbaar aan de voorruit ligt, maar wel een kaart in het bezit heeft, geen retributie krijgt.

Een bewonerskaart aanvragen kan in de parkeerwinkel Streeteo op de Heldenlaan (bereikbaar via de ingang naar de ondergrondse parking), of online op be.streeteo.com/nl/Cities/ZOOW. De virtuele bewonerskaart is onmiddellijk na goedkeuring van de aanvraag geldig.

Alle info over het nieuwe parkeerbeleid is beschikbaar op Zottegem.be/parkeren.

Voor meer informatie en vragen kunnen inwoners terecht bij de dienst mobiliteit: mobiliteit@zottegem.be.