Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Nieuwe korpschef politiezone Herzele/Zottegem/Sint-Lievens-Houtem

30 jun 2023

Nieuwe korpschef politiezone Herzele/Zottegem/Sint-Lievens-Houtem


Er waait binnenkort een nieuwe wind in politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem. Korpschef Jan De Sutter gaat op 1 juli met pensioen en geeft de fakkel door na vijftien jaar in de zone. De nieuwe korpschef, Tom De Saveur uit Sint-Lievens-Houtem, neemt het van hem over.

Huidig korpschef Jan De Sutter geeft op 1 juli de fakkel door aan zijn opvolger. Hij begon aan zijn opleiding als rijkswachtofficier in 1980 en is sinds 2008 korpschef van de Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem. “Een boeiende job waar ik op korte tijd veel heb moeten leren. Gelukkig kon ik altijd rekenen op mijn collega’s met tonnen operationele ervaring. Ik zag de politiezone doorheen de jaren evolueren, en zag daarbij ook mijn collega’s zich verder ontwikkelen. Want politiewerk is werken met mensen, voor mensen. Dat heb ik altijd zo gezien, en ik heb het gevoel dat Tom daar heel hard bij aansluit”, zegt korpschef De Sutter.


Tonnen ervaring

De nieuws korpschef Tom De Saveur legde een indrukwekkend parcours af. Hij startte zijn carrière als beleidsadviseur bij de cel Nationale Veiligheid, Strategie en Beleid. Nadien werd hij hoofdcommissaris bij de dienst Diefstal gewapende hand bij de Federale gerechtelijke politie. Hij werkte nadien meer dan tien jaar onder de Minister van Binnenlandse zaken. Na tien jaar keerde hij terug naar de eigenlijke politieorganisatie bij de Federale Wegpolitie. Een parcours waar hij altijd de gerechtelijke en bestuurlijke kant van politiewerk wist te combineren. Het enige wat De Saveur nog miste was de lokale component: “Ik wou altijd al lokaal werken, maar dan wel in mijn eigen streek. Ik woonde 26 jaar in Zottegem en woon nu al bijna 22 jaar in Sint-Lievens-Houtem. Ik ken de zone dus echt op mijn duimpje en ik twijfelde geen seconde toen de positie vrijkwam. Het is de uitgelezen kans om de lokale werking in mijn eigen streek beter te leren kennen”.


Frisse blik

De functie komt met heel wat uitdagingen weet De Saveur: “We moeten ervoor zorgen dat we klaar zijn voor de toekomst, zodat elke inwoner vertrouwen heeft in de politie. Daarom moet onze zone de vinger aan de pols houden en de technologische evolutie op de voet volgen. Daarnaast gaan veel collega’s de komende jaren met pensioen. We moeten dus focussen op nieuwe mensen opleiden en ons in de markt zetten als een goede werkgever. Iets waar ik de komende tijd maximaal op wil inzetten, onze collega’s moeten hier graag zijn en na hun shift ook tevreden naar huis gaan. Alleen zo blijft onze politiezone de geoliede machine die korpschef De Sutter creëerde.”


Bedankt voor alle jaren

“Langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor de samenwerking doorheen de voorbije jaren”, zegt De Sutter. “Als onze drie gemeenten nog steeds een veilige en leefbare omgeving vormen dan is dit enkel door de goede samenwerking tussen de politie en al haar partners. In het bijzonder wens ik een woordje van dank te richten aan de drie burgemeesters en aan alle collega's voor het vertrouwen en voor de steun die ik mocht ontvangen. Het was voor mij een voorrecht om korpschef te mogen zijn van ons korps. Tot slot wens ik Tom alle succes toe!”

Ik wil op mijn beurt korpschef De Sutter bedanken voor zijn jarenlange inzet in onze zone. Een kei in zijn vak, die de politiezone op een daadkrachtige manier wist te leiden. Hij ijverde voor een veilige regio, waar elke burger kan vertrouwen op een sterk politiekorps. Ook met Tom De Saveur kunnen we rekenen op een zeer bekwame korpschef. Ik ben er zeker van dat hij het werk van huidig korpschef Jan De Sutter op zijn eigen professionele manier zal voortzetten. Ik wil beide mannen veel succes wensen, voor korpschef De Saveur met zijn nieuwe professionele uitdaging en voor De Sutter met het genieten van zijn welverdiende grote vakantie!