Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Nieuw parkeerbeleid: uitbreiding betalend parkeren centrum

26 aug 2022

Nieuw parkeerbeleid: uitbreiding betalend parkeren centrum


  Eerder dit jaar besliste Stad Zottegem om het parkeerbeleid in 2022 en 2023 gefaseerd te wijzigen. Alle acties uit het nieuwe parkeerplan worden stelselmatig ingevoerd. Vanaf maandag 5 september worden de straten tussen de Heldenlaan en de sporen omgevormd van blauwe zone naar betalende zone.

  Het nieuwe parkeerplan komt tegemoet aan de parkeernoden van zowel bewoners, pendelaars, bezoekers als shoppers en het vermindert het zoekverkeer in het centrum. De wijzigingen verlopen in vijf fases:

  1. Extra pendelparking in Deinsbekestraat
  2. Tweede bewonerskaart
  3. Uitbreiding betalende zone tussen Heldenlaan en de sporen
  4. Aanpassing parking Nijverheidstraat
  5. Invoeren blauwe zone in Bevegem

  Fase 1 en 2

   Eerder dit jaar hebben we eerste twee punten doorgevoerd:

   • Ten eerste werd een deel van de nieuwe OCMW-parking in de Deinsbekestraat gratis in plaats van blauwe zone. Hierdoor werd de parkeercapaciteit voor pendelaars verder uitgebreid. 
   • Ten tweede kunnen sinds 1 juni alle inwoners die in een betalende of blauwe zone wonen een tweede bewonerskaart aankopen.”

   Fase 3 en 4: vanaf maandag 5 september

   Vanaf maandag 5 september worden derde en vierde fase van het nieuwe parkeerplan uitgerold. Vanaf dan zullen de straten tussen de Heldenlaan en de sporen omgevormd worden van een blauwe zone naar een betalende zone. Zo wordt het zoekverkeer naar een gratis parkeerplaats in deze straten aangepakt. Concreet gaat het om volgende straten: Laurens De Metsstraat, Vestenstraat, Grensstraat, Noordstraat, Dolage, Kapellestraat, Hospitaalstraat, De Pauwstraat, Nijverheidsstraat en Musselystraat. Bewoners uit deze straten die reeds een bewonerskaart hebben, kunnen deze gewoon verder gebruiken. Bewoners die nog geen bewonerskaart hebben kunnen een kaart aanvragen bij de parkeerwinkel. Daarnaast blijft de betaalparking in de Nijverheidsstraat betalend, maar wordt deze wel toegankelijk voor directe bewoners die een bewonerskaart hebben.

   Om deze wijziging te realiseren deed de parkeerfirma de afgelopen weken al een aantal infrastructurele aanpassingen, onder meer het verplaatsen van parkeerautomaten. Op donderdag 1 en vrijdag 2 september past onze technische dienst de signalisatie aan. Vervolgens zal deze nieuwe regeling van kracht zijn vanaf 5 september.

   Fase 5

   De vijfde fase van het aangepast parkeerplan betreft de invoering van een blauwe zone in Bevegem. Deze aanpassing zal pas gebeuren op het moment dat de NMBS de parking aan het station betalend maakt.

   Meer info

   Alle info over het nieuwe parkeerbeleid is beschikbaar op www.zottegem.be/parkeren
   Voor meer informatie en vragen kunnen inwoners terecht bij de dienst mobiliteit: mobiliteit@zottegem.be.

   De info is ook terug te vinden in een gloednieuwe parkeerfolder die begin september met het infoblad in alle Zottegemse bussen valt. De folder is ook online beschikbaar 

   DOWNLOAD DE PARKEERFOLDER 2022