Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Nieuw parkeerbeleid in Zottegem

4 mei 2022

Nieuw parkeerbeleid in Zottegem


Op de gemeenteraad van 25 april werden een aantal wijzigingen in het parkeerbeleid goedgekeurd. De stad wil met deze aanpassingen tegemoet komen aan een aantal parkeernoden, anticiperen op het betalend worden van de NMBS-parking en het zoekverkeer in het centrum verminderen. De aanpassingen maken het parkeerbeleid in Zottegem transparanter en duidelijker. 

We volgen drie uitgangspunten om het parkeerbeleid te wijzigen. Ten eerste adviseren we shoppers om te kiezen voor de ondergrondse parking Oud College bij een langdurig bezoek aan de winkels. Dat is de goedkoopste keuze. Voor een kort bezoek zijn de Shop & Go parkeerplaatsen de beste keuze. Ten tweede zijn er voor pendelaars de gratis pendelparkings in de Deinsbekestraat. En het derde uitgangspunt focust op de bewoners van het centrum. Zij gaan door de aanpassingen makkelijker plaats vinden in hun eigen straat.

Concreet gebeuren er vijf grote wijzigingen in het parkeerbeleid:
1)Als eerste worden de straten in de blauwe zone tussen de Heldenlaan en de sporen omgevormd tot een betalende zone. Zo wordt het zoekverkeer naar een gratis parkeerplaats in deze straten aangepakt. Concreet gaat het om volgende straten: Laurens De Metsstraat, Vestenstraat, Grensstraat, Noordstraat, Dolage, Kapellestraat, Hospitaalstraat, De Pauwstraat, Nijverheidsstraat en Musselystraat. Bewoners uit deze straten kunnen in de betalende straten wel nog steeds parkeren met hun bewonerskaart.
2)De betalende parking in de Nijverheidsstraat wordt toegankelijk voor directe bewoners die een bewonerskaart hebben.
3)Een derde wijziging maakt van een deel van de nieuwe OCMW-parking in de Deinsbekestraat een gratis parking in plaats van een blauwe zone. Deze beslissing wordt genomen omdat de NMBS de gratis pendelparking aan de achterkant van het station binnenkort betalend maakt.
4)Pendelaars worden gestimuleerd om de gratis pendelparkings te gebruiken voorzien in de Deinsbekestraat en niet hun weg te zoeken in de straten van Bevegem. Daarom wordt Bevegem een volledig blauwe zone met bewonerskaarten.
5)Bewoners krijgen de mogelijkheid om per domicilieadres een tweede bewonerskaart te kopen voor 70 euro. Een tweede bewonerskaart aanvragen kan vanaf 1 juni via de website van Streeteo.

Belangrijk om te weten is dat we bij het nieuwe parkeerbeleid de wijzigingen gefaseerd uitvoeren. In een eerste fase pakken we de uitbreiding van het betalend parkeren in het centrum aan. We voeren ook de aanpassingen door aan de parking in de Nijverheidsstraat en de OCMW-parking. In een tweede fase, en pas op het moment dat de NMBS de gratis pendelparking aan de achterkant van het station betalend maakt, voeren we in Bevegem de blauwe zone in.

Er wordt uitgebreid gecommuniceerd over de exacte timing van de aanpassingen. Voor meer informatie en vragen kunnen inwoners terecht bij de dienst mobiliteit: mobiliteit@zottegem.be.