Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Nieuw cultureel seizoen van start!

24 sep 2021

Nieuw cultureel seizoen van start!


CC Zoetegem is, na anderhalf jaar corona, helemaal klaar voor een nieuw cultureel seizoen met een goed gevuld programma. Eind augustus kreeg de Zottegemnaar de nieuwe seizoensbrochure in de brievenbus, met handig overzicht van het stevig gevuld programma. Starten doet CC Zoetegem met ‘Zotteg(h)em’, een hommageconcert aan ex-Zottegemnaar Tom Wouters.

CC Zoetegem pikt de draad op waar ze hem noodgedwongen moesten laten vallen. Met een aantal voorstellingen uit het vorige seizoen, maar ook veel nieuwe namen. De ticketverkoop is gestart en toont een hoopvol signaal. De goesting om terug te genieten van cultuur is duidelijk groot. Met namen als Johan Verminnen, Sioen, Delphine Lecompte, Walter Baele, Kommil Foo, The Radar Station, Maaike Cafmeyer, Mauro, Erik Van Looy, Liliane Saint-Pierre, Michael Van Peel, Circus Ronaldo, en zoveel meer zorgt CC Zoetegem opnieuw voor een mix tussen theater, humor, circus en muziek.
 
Alle info en het volledige programma 21-22 van CC Zoetegem kan je nalezen op www.cczoetegem.be, waar je ook tickets kan kopen.

Zotteg(h)em, een jazz tribute aan ex-Zottegemnaar Tom Wouters

Tom Wouters, componist, arrangeur en multi-instrumentalist, verliet ons in maart 2021. Hij laat een omvangrijk repertoire na. PayDay in March, Ambush, Crap Squeezer, Flick Flack Bat, Sweet Defeat en Zotteg(h)em: allemaal zijn geesteskinderen, met zijn composities.

Tom Wouters was de tweede van drie kinderen en groeide samen met zijn ouders, Maria Hermans en Marcel Scheerlinck en zijn twee broers Koen en Jan op in de wijk Bijloke te Grotenberge. Hij liep school in het College. Zijn eerste muzikale stappen zette hij in de harmonie de Vrije Kunstkring als tamboer. Al snel bleek Tom over bijzondere muzikale gaven te bezitten. Als 12-jarige drumde hij reeds in de big band en toerde hij rond met een jazz-combo. Ook als klarinettist scheerde hij op jonge leeftijd hoge toppen. Later, inmiddels 30 jaar geleden, zou hij afstuderen aan het conservatorium als percussionist en klarinettist. Hij ontmoette geestesverwanten waarmee hij tal van muzikale projecten op poten zette: Kristof Roseeuw, Filip Wauters, Edward Capel, Lode Vercampt, Mirko Banovic en last but not least zijn beste vriend trompettist Bart Maris. Met deze laatste speelde hij tot 2016 bij Flat Earth Society, het ensemble waarmee ze podia over de hele wereld onveilig maakten. Tom deelde het podium met Toots Tielemans, Kommil Foo en Arno, en dook de studio in met Raymond Van het Groenewoud. Het meest in het oog springend was zijn bijdrage aan de monsterhit en bijhorende videoclip van Nothing Really Ends van Deus. Alleen Tom kon een xylofoon zo mooi doen klinken.
 
Hij gaf als jonge twintiger ook een tijdje les aan de Zottegemse muziekacademie. Zijn leerlingen van toen beschreven hem als een bevlogen en gedreven coach.
Tom was een multi-instrumentalist: hij speelde niet alleen percussie maar was ook meer dan begaafd saxofonist, gitarist en pianist. Meer en meer begon hij zich ook toe te leggen op het componeren. Het waren zijn muzikale vrienden die na zijn overlijden beslisten om zijn talrijke en avontuurlijke composities een tweede leven te geven en dit onder de noemer "Zotteg(h)em”. Ze traden deze zomer op tijdens Gent Jazz en Jazz Gent in ’t Park en kregen telkens lovende recensies.
 
Zijn ‘compagnons de route’ laten de muzikale wereld van deze perfectionist herleven op zondag 3 oktober om 20.00 uur in CC Zoetegem. Een echter aanrader.