Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Milieu14daagse pakt duurzaam uit!

1 mrt 2024

Milieu14daagse pakt duurzaam uit!


Van maandag 18 maart tot en met zaterdag 30 maart organiseert Stad Zottegem de Milieu14daagse. Bijna twee weken lang wordt een duurzaam programma uitgerold voor jong en oud. Sluitstuk van het nieuwe concept, is de welbekende Grote Zottegemse Lenteschoonmaak. Alle info via zottegem.be/milieu14daagse.

In samenwerking met Natuurpunt Zwalmvallei en de Biemansgilde, organiseert de milieudienst van Zottegem de Milieu14daagse. Een volledig nieuw concept waar verschillende natuur- en milieuactiviteiten voorgeschoteld worden aan de Zottegemnaar. De Grote Zottegemse Lenteschoonmaak sluit de veertiendaagse af op zaterdag 30 maart.

Infosessie verdelging Aziatische hoornaar

Elke Zottegemnaar is welkom om te proeven van het interessant milieuprogramma. Op woensdag 20 maart organiseert de Biemansgilde een infosessie met Professor Frans Jacobs (UGent) rond de verdelging van de Aziatische hoornaar. “In het afgelopen najaar werden al heel wat nesten vernietigd. Het blijft echter belangrijk om alert te zijn voor het voorjaar, aangezien er een grote toename verwacht wordt van nesten”, verduidelijkt schepen van leefmilieu Leen Goossens. “Een juiste aanpak is noodzakelijk om de schade van de invasieve hoornaar zo laag mogelijk te houden, zeker naar de honingbijen toe. Met een deskundige uitleg rond de manier van aanpak hoopt het bestuur van de Biemansgilde een zo breed mogelijk publiek te bereiken: van imkers, niet-imkers, natuurliefhebbers, landbouwers, verontruste inwoners tot beleidsmakers. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur in het Educatief Centrum Beisloven in de Beislovenstraat, inschrijven is niet nodig.

Daarnaast geeft de Biemansgilde ook een workshop 'Hoe maak je een hoornaarval?'. Het is immers belangrijk dat we hoornaars in onze contreien zoveel mogelijk uitroeien, maar we willen daarbij geen andere insecten vangen. Kom op zaterdag 23 maart tussen 15 en 18 uur naar het Educatief Centrum Beisloven en leer je eigen val maken.


Wandeling: Week van het Water

Op zondag 24 maart trekken bezoekers hun wandelschoenen aan: in samenwerking met buurtgemeenten Zwalm en Brakel wordt naar aanleiding van de Week van het Water een wandeling georganiseerd langs de Zwalm en het Mijnwerkerspad. De wandeling bestaat uit twee lussen van 3,9 of 5,7 km, een combinatie van beide lussen is ook mogelijk. Tijdens de wandeling krijgen bezoekers bij verschillende tussenstops een interessante uitleg over een watergerelateerd onderwerp. Deelname is gratis en inclusief drankje en een koek. Inschrijven niet verplicht, maar wel wenselijk via milieu@zottegem.be. Alle info via zottegem.be/waterdagen.

Er zijn drie startplaatsen:

  • startplaats lus 3,9 km in centrum Michelbeke ter hoogte van instituut Stella Matutina
  • startplaats lus 5,7 km in Sint-Goriks-Oudenhove ter hoogte van parking Slijpstraat
  • startplaats combinatie van beide lussen in Rozebeke ter hoogte van parking Rozebekeplein


Programma lagere scholen

De toekomstige generatie staat centraal tijdens de Milieu14daagse. De stad organiseert tal van activiteiten en workshops om het bewustzijn bij kinderen aan te wakkeren. Alle activiteiten vinden plaats tijdens de schooluren en worden per klas bijgewoond. Het belooft een gevarieerd programma te worden voor de jongste Zottegemnaren. Het nieuw Educatief Centrum Beisloven doet tijdens de veertiendaagse goed dienst voor onder andere een zoemende infosessie van imker Philippe De Landsheere. Hij neemt kinderen mee in de wondere wereld van de honingbij en vertelt hen alles over de invloed van bijen op onze biodiversiteit. Daarnaast wordt er ook een workshop georganiseerd samen met Vlaco rond voedselverspilling. Via handige tips gaan de kinderen goed geïnformeerd naar huis en redden ze de restjes van de vuilnisbak! ILvA neemt de leerlingen ook nog mee op sleeptouw voor een interessante workshop rond composteren. Aangevuld met geweldig kindertheater voor kleutertjes rond plastic soep en een prachtige wandeling langs het Mijnwerkerspad, wordt het gegarandeerd een duurzame ontdekkingstocht!