Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Laatste fase gewijzigd parkeerbeleid gaat in: blauwe zone in Bevegem

28 feb 2023

Laatste fase gewijzigd parkeerbeleid gaat in: blauwe zone in Bevegem


In 2022 besliste het stadsbestuur om het parkeerbeleid in Zottegem gefaseerd te wijzigen. Op 1 maart gaat de vijfde en laatste fase in. Dan wordt in Bevegem een blauwe zone ingevoerd. Deze maatregel wordt genomen omdat het stadsbestuur parkeeroverlast van pendelaars in nabijgelegen straten wil vermijden nu de NMBS de stationsparking op de Broeder Mareslaan betalend maakt.

Het parkeerplan, dat eerder dit jaar werd voorgesteld, komt tegemoet aan de parkeernoden van zowel bewoners, pendelaars, bezoekers als shoppers en het vermindert het zoekverkeer in het centrum. De wijzigingen verlopen in vijf fases:

  1. Extra pendelparking in Deinsbekestraat
  2. Tweede bewonerskaart
  3. Uitbreiding betalende zone tussen Heldenlaan en de sporen
  4. Aanpassing parking Nijverheidsstraat
  5. Invoeren blauwe zone in Bevegem

Vanaf 1 maart 2023 wordt de vijfde en laatste fase van het nieuwe parkeerplan uitgerold. De NMBS maakt vanaf dan de stationsparking in de Broeder Mareslaan volledig betalend. In de periode dat de stad de parking huurde van de Regie der Gebouwen, kozen we bewust voor een gratis parking voor onze pendelaars. Helaas werd de parking verkocht aan de NMBS, die er een betaalparking van maakt. De stad heeft zich hier altijd fel tegen verzet en heeft dat ook laten blijken tijdens overlegmomenten met de NMBS. Helaas tevergeefs. Daarom hebben we zelf oplossingen gezocht en maakten we een deel van de OCMW-parking in de Deinsbekestraat gratis, zodat die dienst kan doen als gratis pendelparking.

Vier uur parkeren in blauwe zone Bevegem

Omdat we willen vermijden dat een betalende pendelparking voor parkeeroverlast zorgt in de nabijgelegen straten, voeren we in Bevegem een blauwe zone in. De maximale parkeertijd bedraagt vier uur in plaats van de klassieke twee uur. Zo verhinderen we nog altijd dat pendelaars hun toevlucht nemen tot Bevegem, maar komen we ook tegemoet aan de specifieke parkeernoden van de buurt. Door de aanwezigheid van onder meer scholen, dokterspraktijken en een revalidatiecentrum volstaat twee uur immers niet voor iedereen. Zottegemnaren die in de nieuwe blauwe zone wonen, kunnen een bewonerskaart kopen. Zij krijgen hiervoor nog een brief met alle praktische informatie. De parkeerfirma hanteert een overgangsperiode waardoor inwoners nog de volledige maand maart de tijd hebben om hun bewonerskaarten aan te schaffen.

Overgangsperiode

De NMBS liet ons weten dat zij affiches ophangen en flyers uitdelen om pendelaars te informeren over de verandering. Vanaf 1 maart sluiten ze het gratis parkeerterrein al deels af langs de Lyceumstraat. De ingang langs de Broeder Mareslaan blijft nog open tot 22 maart. Zo krijgen pendelaars drie weken de tijd om een parkeerabonnement voor de betalende stationsparking aan te kopen. Er werd ons bevestigd dat het gratis deel vanaf 22 maart volledig afgesloten wordt. Vanaf dan wenden pendelaars met een parkeerabonnement van de NMBS zich tot de betaalparking, met ingang op de Bevegemkouter.