Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Kunstproject rond diversiteit en respect: Stedelijke kunstacademie geeft verdraagzaamheid een creatieve invulling

30 apr 2021

Kunstproject rond diversiteit en respect: Stedelijke kunstacademie geeft verdraagzaamheid een creatieve invulling


Het stadsbestuur staat resoluut voor een verdraagzaam Zottegem als inclusieve stad waar iedereen welkom is én vrij zichzelf kan zijn. Na het regenboogzebrapad op de Heldenlaan, komt nu ook een kunstwerk als duidelijk en blijvend signaal tegen discriminatie. De stedelijke kunstacademie (SABK) gaat de komende weken hiermee creatief aan de slag op de oude muur aan AC Sanitary. Het eindresultaat zal te bewonderen zijn vanaf 17 mei, de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).
 
Als stadsbestuur kunnen we het belang van diversiteit en respect niet genoeg benadrukken. We stellen heel duidelijk dat discriminatie van en geweld tegen personen omwille van hun seksuele voorkeur, geaardheid of identiteit absoluut onaanvaardbaar zijn in onze stad. Het regenboogzebrapad dat onlangs werd aangelegd is daarvan een mooi symbool, en we zijn verheugd dat onze kunstacademie daar nog een blijvend en kunstzinnig signaal aan toevoegt.
 
De vraag of ze iets wilden doen rond respect, verdraagzaamheid en diversiteit, werd met veel enthousiasme onthaald door de kunstacademie. Het onderwerp blijkt zowel bij leerkrachten als leerlingen (12 tot 18 jarigen) echt wel te leven. Er werd dan ook snel beslist om tot actie over te gaan en de oude muur op de parking van AC Sanitary aan te pakken met een kunstproject rond het thema. De leerlingen van het beeldatelier gaan komende weken met veel ijver en animo aan de slag!

We kijken vol spanning uit naar het resultaat, en naar de creatieve invulling die de leerlingen geven aan dit belangrijk thema. Zonder twijfel wordt het een prachtig symbool van respect, verdraagzaamheid en diversiteit.

Stad Zottegem zal naar jaarlijkse gewoonte ook deelnemen aan de regenboogvlagactie op 17 mei. Door de regenboogvlaggen die dag te laten wapperen, wil het stadsbestuur holebi’s en transgenders tonen dat ze zich hier thuis mogen voelen, en spreken ze zich duidelijk uit tegen elke vorm van discriminatie.

Zit je als inwoner met vragen over dit thema, heb je nood aan hulp of een vertrouwelijk gesprek? Dan vind je op www.zottegem.be/LBGTI een overzicht van organisaties waar je terecht kan.