Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Komen, zien en Caesarfeesten!

4 aug 2023

Komen, zien en Caesarfeesten!


Velzeke omgetoverd tot Romeinse nederzetting op 9 en 10 september

Op zaterdag 9 en zondag 10 september, tijdens het Open Monumentenweekend, vinden opnieuw de 25-jaarlijkse Caesarfeesten plaats in het centrum van Velzeke. Tijdens dat weekend wordt Velzeke omgetoverd tot een Gallo-Romeinse nederzetting met een heuse ambachtenmarkt, een volksfeest en optredens van honderden internationale re-enactors.

Provincie Oost-Vlaanderen, Archeocentrum Velzeke, Stad Zottegem, Middenstand Velzeke en de Vlaamse Overheid sloegen de handen in elkaar voor een nieuwe editie van de Caesarfeesten. Deze gratis feesten gaan terug tot de 19de eeuw en vinden eens om de 25 jaar plaats in Velzeke. Tijdens deze vijfde editie zijn het Archeocentrum, de Doolbosweg, de Lieve-Heerstraat, de Penitentenlaan en het Romeins Plein het decor van een ware Romeinse overrompeling.

Internationale re-enactors

Meer dan 300 internationale re-enactors komen uit alle hoeken van Europa om gestalte te geven aan Romeinse gladiatoren en cavalerie. Naast het Vlaamse Elfde Legioen, dat intussen bekend staat als de Romeinse soldaten in de VRT-reeks Het Verhaal van Vlaanderen, verwelkomt Velzeke ook legioenen uit de rest van België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Denemarken. Zij strijken neer aan het Archeocentrum waar ze een Romeins kamp met burgernederzetting optrekken en drildemonstraties, cavalerieoptredens en gladiatorengevechten opvoeren.

Ook op het appel: Caesar en Cleopatra. ToneelGezelschap Velzeke kruipt, net als 25 jaar geleden, in de huid van de twee illustere figuren.

Ambachtenmarkt en workshops

In het dorp stallen talrijke ambachtslui hun waren uit en tonen ze hun kunnen. Van leerbewerker tot kunstsmid, glasblazer, zeepmaker, houtbewerker en juwelenmaker, allemaal stellen ze hun ambacht tentoon en geven ze hun kennis door. Via interactieve workshops kunnen jong en oud zich de oude ambachten eigen maken. Het hele weekend wordt opgeluisterd door Keltische muziek, met een waar volksfeest op zaterdagavond als apotheose.

Niemand zal honger moeten lijden, want de lokale horeca werkt momenteel aan een fantastisch aanbod met een Romeinse knipoog. We schenken ook een Caesarbier in een uniek glas, dat speciaal voor de feesten ontworpen werd. Zorg dus dat je er op tijd eentje bemachtigt, want dat wordt een waar collector’s item. Hoewel Velzeke een weekend lang zal barsten van de internationale re-enactors en we bezoekers van over heel Vlaanderen verwachten, is het ook echt een lokaal feest dat Velzeke doet opbloeien. De lokale middenstand en horeca spelen een enorme rol in de organisatie, en inkomsten van de drankverkoop komen de lokale verenigingen ten goede, die de toog bemannen.

We verwachten heel wat volk, dus kom zoveel mogelijk met de fiets. Hou zeker de website en de Facebookpagina van het evenement in de gaten: daar posten we alle updates over activiteiten en timing, maar ook op vlak van parkeergelegenheid en mobiliteit. Ik kan alleen maar zeggen: dit wil je echt niet missen. Kinderen, jeugd, volwassenen, ouderen… iedereen kan genieten van dit uniek feest!

Praktisch

De Caesarfeesten zijn gratis en vinden plaats op zaterdag 9 september vanaf 13 uur en op zondag 10 september van 10 tot 18 uur.

De Doolbosweg en het Romeins Plein worden het hele weekend afgesloten voor verkeer.

Planning van de optredens van de re-enactors:

Zaterdag 9 september

 • 13 uur: intrede legioen via Paddestraat
 • 14 uur: gladiatorengevecht
 • 15 uur: demo cavalerie
 • 16 uur: optreden legioen
 • 17 uur: gladiatorengevecht
 • 18 uur: demo cavalerie

Zondag 10 september:

 • 10 uur: intrede legioen via Paddestraat
 • 11 uur: gladiatorengevecht
 • 12 uur: demo cavalerie
 • 13 uur: optreden legioen
 • 14 uur: gladiatorengevecht
 • 15 uur: demo cavalerie
 • 16 uur: optreden legioen
 • 17 uur: gladiatorengevecht

Meer info en updates op caesarfeesten.be of op Facebook – Caesarfeesten.