Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  IDAHOT 2021: Regenboogvlaggen uit solidariteit tegen holebi- en transfobie

17 mei 2021

IDAHOT 2021: Regenboogvlaggen uit solidariteit tegen holebi- en transfobie


Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie, kortweg IDAHOT. Ook Stad Zottegem neemt deel, en hijst de regenboogvlaggen aan het Sanitary én aan het oude stadhuis op De Markt.
 
Zoals elk jaar nemen we graag deel aan de symbolische actie voor IDAHOT, en laten we onze regenboogvlaggen wapperen. Zottegem is een inclusieve stad waar iedereen vrij zichzelf kan zijn. Dit is nog eens een signaal dat we ons zullen blijven inzetten voor een inclusieve samenleving en het welzijn van de LGBTI-gemeenschap in onze stad.

Eerder dit jaar legde het stadsbestuur een regenboogzebrapad aan op de Heldenlaan als duidelijk statement tegen discriminatie van en geweld tegen holebi’s en transgenders. En ook de stedelijk academie voor beeldende kunst (SABK) ging bijzonder enthousiast aan de slag met een kunstproject rond respect, verdraagzaamheid en diversiteit.

Leerlingen en leerkrachten van het beeldatelier werkten de afgelopen weken rond dit thema en maakten zo van een oude muur aan Sanitary een creatief en mooi symbool. Het kunstproject werd heel kleurrijk opgevat, met uiteenlopende patronen, vormen en houdingen die verwijzen naar de diversiteit in de maatschappij. Benieuwd? Het resultaat kan je bekijken in een reportage van TVOost.

Zit je als inwoner met vragen over dit thema, heb je nood aan hulp of een vertrouwelijk gesprek? Dan vind je op Zottegem.be/LGBTQIA+ een overzicht van alle organisaties waar je terecht kan.