Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Grote Zottegemse lenteschoonmaak in het teken van respect

21 mrt 2023

Grote Zottegemse lenteschoonmaak in het teken van respect


POETS 2023 op zaterdag 1 april

Het is een jarenlange traditie: de eerste zaterdag van april trekken honderden vrijwilligers de straat op om hun deelgemeente zwerfvuilvrij te maken. De stad Zottegem roept haar inwoners op om massaal deel te nemen aan de grote Zottegemse lenteschoonmaak POETS 2023. Samen met buren, een (jeugd)vereniging, een oudercomité of met kinderen en kleinkinderen. Iedereen is welkom! Alle info via zottegem.be/lenteschoonmaak.

Een recente tweejaarlijkse telling door OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, wees uit dat er in 2021 meer dan 18 000 ton zwerfvuil werd geruimd in Vlaanderen. Een hallucinante hoeveelheid. Zwerfvuil is het afval dat door mensen zomaar achteloos wordt weggegooid. Ook in Zottegem krijgen we nog bijna dagelijks meldingen van locaties waar zwerfvuil ligt. In 2022 registreerden we 192 meldingen over zwerfvuil. Gelukkig kunnen we rekenen op tal van vrijwilligers die regelmatig de baan opgaan om zwerfvuil te ruimen. Die vrijwilligers verdienen ons volste respect. Want het is allerminst evident, andermans vuil opruimen. In heel veel gevallen stellen ze de dag erna vast dat er op dezelfde locatie opnieuw zwerfvuil werd gedumpt. Zwerfvuil dumpen wijst echt op een gebrek aan respect voor de medemens en onze natuur. Als stadsbestuur hebben we wel tonnen respect voor onze talrijke zwerfvuilmeters en -peters en dat willen we met deze nieuwe sensibiliseringscampagne in de kijker zetten. Tegelijk willen we onze inwoners blijvend bewust maken van de zwerfvuilproblematiek.


Lenteschoonmaak 1 april

We nodigen al onze inwoners uit om op zaterdag 1 april ten strijde te trekken tegen het zwerfvuil. De milieudienst zorgt voor de logistieke ondersteuning. Iedere deelnemer wordt uitgenodigd voor een hapje en een drankje op de Markt waar ook al het ingezamelde zwerfvuil wordt tentoongesteld. Ook de Zottegemse lagere scholen zetten opnieuw hun beste beentje voor. Tien scholen, goed voor 1 239 kinderen, zijn al ingeschreven. Vorig jaar werden alle deelgemeenten overspoeld door zwerfvuiljagers, maar liefst 350 vrijwilligers verzamelden toen meer dan twee ton zwerfvuil. De roep om statiegeld in te voeren op verpakkingen klinkt daardoor steeds luider, ook bij onze Zottegemse Vrijwilligers. Het is niet normaal wat het opruimen van zwerfvuil kost aan de belastingbetaler, dus ik hoop dat de Vlaamse Regering snel werk maakt van het invoeren van statiegeld. Dan moeten onze vrijwilligers van de POETS tijdens een volgende editie hopelijk minder zwerfvuil opruimen.


Hoe inschrijven voor de lenteschoonmaak?

Net als vorig jaar kunnen alle deelnemers zich inschrijven of registreren via WePlog, een gratis te downloaden mobiele app waarbij alle deelnemers hun poetssessie kunnen registreren. Op deze app staat een stratenplan van Zottegem. Eerst staat de straat in het rood gekleurd, tijdens de poetssessie kleurt de straat oranje, eens de straat gepoetst is, kleurt de straat groen. Zo ziet iedere deelnemer welke straat al gepoetst is. De app is gratis te downloaden via www.WePlog.be of via de Appstore van je smartphone.

Alle info en inschrijven voor de lenteschoonmaak via zottegem.be/lenteschoonmaak. Inschrijven kan ook nog altijd door te mailen naar milieu@zottegem.be of te bellen naar 09 364 65 13. Eens deelnemers ingeschreven zijn, neemt de milieudienst contact op. Zo krijgen alle deelnemers afvalgrijpers, handschoenen en zwerfvuilzakken.