Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Stedelijke basisscholen De Kleine Planeet en De Smidse tijdelijk (preventief) gesloten

19 mrt 2021

Stedelijke basisscholen De Kleine Planeet en De Smidse tijdelijk (preventief) gesloten


UPDATE 19.03.2021

Vrijdag gaven het stadsbestuur en de directies van De Kleine Planeet en De Smidse een update over de coronasituatie op beide basisscholen. De Kleine Planeet blijft nog gesloten, de Smidse herstart terug komende maandag. Dit werd beslist na grondig overleg tussen de hoofdarts van het CLB, stadsbestuur, de arts van Panacea en de schooldirecties.

Na positieve corona-testen van twee leerkrachten, werden eerder deze week alle leerkrachten van De Kleine Planeet preventief in quarantaine geplaatst, alvast tot volgend weekend. Ook twee leerlingen testen positief. Omwille van de quarantaine voorzorgsmaatregel kan De Kleine Planeet ten vroegste opengaan op maandag 29 maart, afhankelijk van de verdere (tweede) testresultaten. Tijdens de sluiting wordt afstandsonderwijs aangeboden. We beseffen heel goed dat dit niet makkelijk is voor leerlingen en ouders. De school en leerkrachten doen er alles aan om het afstandsonderwijs zo aangenaam mogelijk te maken. 

Dankzij de bereidheid van alle leerkrachten om méér dan één tandje bij te steken, kan De Smidse maandag 22 maart de schooldeuren al terug openen. Het lessenrooster van de verschillende klassen zal er tijdelijk iets anders uitzien, maar zodra mogelijk wordt er teruggegaan naar de normale situatie. Belangrijk om weten voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar: als ze maandag terug naar school komen, wordt gevraagd om zowel in de klas als op de speelplaats een mondmasker te dragen. We volgen hierin uiteraard zoals steeds de richtlijnen vanuit de overheid.
 
17.03.2021

Stedelijke basisschool De Kleine Planeet tijdelijk gesloten 
Na positieve corona-testen van leerkrachten en gelet op de mogelijke risico’s werd in overleg met het CLB en de school beslist om de stedelijke basisschool De Kleine Planeet te sluiten en dit tot en met woensdag 24 maart. De school zal dus ten vroegste heropenen op donderdag 25 maart, afhankelijk van de testresultaten. Alle leerkrachten zullen worden getest. 
De ouders van de leerlingen worden op de hoogte gesteld door de directie en de leerkrachten. Er wordt voorzien in afstandsonderwijs.
Als gevolg hiervan wordt tijdelijk en dit tot en met zaterdag 20 maart ook de vestigingsplaats aan de Firmin Bogaertstraat van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) die in hetzelfde gebouw gehuisvest is, gesloten. Dit werd besloten in overleg met de preventieadviseur en het stadsbestuur. Alle leerlingen worden verwittigd en er wordt zoveel mogelijk over gegaan tot online lessen.
Ook stedelijke basisschool De Smidse neemt voorzorgen en sluit preventief
In navolging van het bovenstaand bericht, werd later vandaag beslist dat ook de stedelijke basisschool De Smidse twee dagen preventief en om organisatorische redenen sluit op donderdag 18 en vrijdag 19 maart. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, die genomen werd na verder contactonderzoek en in overleg tussen CLB, Panacea, directie en stadsbestuur.
In navolging van de positieve corona-testen van enkele leerkrachten van De Kleine Planeet gaan hun collega’s, als hoog-risico contact, in quarantaine en worden de leerkrachten getest. Verschillende leerkrachten geven les op beide scholen en die situatie dwingt ons ertoe om ook De Smidse preventief en om organisatorische redenen te sluiten.
Wanneer de school kan heropenen, is afhankelijk van de testresultaten en van het beschikbare personeel (dat al dan niet in quarantaine moet of niet positief testte). Ten laatste zaterdagvoormiddag wordt hierover gecommuniceerd, als alle resultaten gekend zijn en na verder overleg.
 
We beseffen dat de sluiting van de scholen voor veel ouders allesbehalve vanzelfsprekend is. We hopen op ieders begrip dat de feiten ons jammer genoeg verplichten tot kordaat ingrijpen. Hopelijk kunnen we zo de situatie onder controle houden en kan er zo snel mogelijk veilig herstart worden.