Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Fietsen in Zottegem zit in de lift!

13 feb 2023

Fietsen in Zottegem zit in de lift!


Zottegem zet sterk in op duurzame mobiliteit. Een nieuwe fietsenstalling in de Nijverheidsstraat en stijgende gebruikscijfers van het fietsdeelsysteem Blue-bike zijn daar mooie getuigen van.

Van Zottegem een fietsvriendelijke stad maken, is een prioriteit voor het stadsbestuur. Om die ambitie kracht bij te zetten, richtten we een nieuwe fietsenstalling nabij het centrum in. We vonden de ideale locatie in de Nijverheidsstraat, zodat zowel buurtbewoners als bezoekers aan het centrum er gebruik van kunnen maken. Daarvoor werden vier parkeerplaatsen geschrapt, maar die ruimen wel plaats voor een stuk meer fietsparkeerplaatsen.

De fietsenstalling is acht meter breed, is overdekt én heeft een groendak, een dak waarop planten groeien. Een groendak zorgt voor meer biodiversiteit en minder fijn stof in het stadcentrum. Daarnaast zorgt de dakbeplanting voor verkoeling, zodat de fietsen ’s zomers lekker fris staan.


Gebruik van deelfietsen in de lift

Een extra fietsenstalling is zeker welgekomen, want het fietsverkeer in Zottegem zit in de lift. Dat bewijst ook het gebruik van het fietsdeelsysteem Blue-bike in Zottegem. Sinds de zomer van 2021 staan acht blauwe deelfietsen aan het station ter beschikking van inwoners, toeristen en pendelaars. Het gebruik van die deelfietsen kent een stevige groei. In 2022 werden de fietsen gebruikt voor 718 ritten, vergeleken met 262 ritten in 2021. In totaal maakten 182 mensen gebruik van de fietsen. Dat zijn vooral Zottegemnaren, maar ook inwoners uit Gent, Brakel, Geraardsbergen en Brugge. 36% van de gebruikers schakelen de deelfiets in voor korte afstanden: zij ontlenen de fiets voor minder dan vier uur. 14% houdt de fiets langer dan een dag bij.

Inzetten op duurzame mobiliteit loont. Het is duidelijk dat het fietsdeelsysteem aan populariteit wint. Dat is niet meer dan normaal in de huidige tijdsgeest, waarbij mensen vaker stilstaan bij de duurzaamheid van hun acties. Het stadsbestuur moedigt dat uiteraard aan en mikt op een fietsvriendelijke stad. Meer op de fiets, en vlot op je bestemming geraken zonder altijd de wagen te moeten nemen, dat is een win-win voor onze inwoners én onze stad.


Praktisch

De nieuwe fietsenstalling bevindt zich op de parking in de Nijverheidsstraat nabij het centrum en is gratis toegankelijk.

De acht deelfietsen van Blue-bike staan aan het station en zijn 24/7 beschikbaar. Dankzij tussenkomst van Stad Zottegem en de Vlaamse Overheid betaal je 1,15 euro per rit. Meer info op zottegem.be/deelfiets