Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Fase 2 verbouwing Trapstraat in volle uitvoering

17 mei 2024

Fase 2 verbouwing Trapstraat in volle uitvoering


Voormalige Dienst Stedenbouw wordt verbouwd tot kinderopvang

De volgende fase van de verbouwing van het pand Trapstraat 43, waar ooit de Dienst Stedenbouw gevestigd was, is uit de startblokken geschoten. Nadat eerder al de dakstructuur volledig vernieuwd werd, zijn nu de gevel en de benedenverdieping aan de beurt. Het doel: het pand omvormen tot een extra kinderopvanglocatie in het centrum.

Het is geen geheim dat het aantal kinderopvangplaatsen in Vlaanderen ontoereikend is. De laatste jaren worden we geconfronteerd met een toename van het aantal aanvragen voor kinderopvang en een afname van het aantal beschikbare plaatsen. Bovendien zijn er in Centrum Zottegem geen opvangplaatsen. Door een kinderopvang in te richten in de Trapstraat, bieden we een oplossing voor beide uitdagingen. Het Steunpunt Kinderopvang van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) werd nauw betrokken bij de opmaak van de plannen. Hierdoor kwamen we tot een mooi plan voor de rust- en leefruimte, waarbij rekening werd gehouden met voldoende lichtinval, circulatie en een beveiligde toegang.

Renovatie gevel en benedenverdieping

Twee jaar geleden werd de dakstructuur van het gebouw volledig vernieuwd. In deze tweede fase zijn de renovatie van de benedenverdieping en de gevel aan de beurt. De grootste ingrepen worden gedaan aan het schrijnwerk, het sanitair en het platte dak achteraan het gebouw. De verwarmingsinstallatie wordt afgekoppeld van het aangrenzende gebouw en er wordt een ventilatiesysteem voorzien. Als alles volgens plan verloopt, lopen de werken in augustus 2024 op hun einde. Dan gaat de laatste fase van de renovatie in: de aanleg van de tuin en schilder- en inrichtingswerken. De kosten voor de volledige renovatie worden geraamd op 461 750 euro.

Kinderopvang in Zottegem

Zodra de renovatie afgerond is, nemen verschillende baby’s, peuters en verzorgers hun intrek in de Trapstraat. Het aantal gesubsidieerde opvangplaatsen wordt met 17 plaatsen uitgebreid. Door die uitbreiding neemt binnenkort een stedelijk kinderdagverblijf zijn intrek in het pand. 

Zottegem heeft een brede waaier aan kinderopvanginitiatieven, van onthaalouders tot groepsopvangen. Ons Huis van het Kind biedt ondersteuning voor zowel de ouders als de opvangplaatsen. Enerzijds is er het lokaal loket kinderopvang, een neutraal ondersteunings- en informatiepunt voor ouders. Anderzijds zorgt ons Huis van het Kind voor ondersteuning van de opvangplaatsen in de vorm van materiaal en opleidingen, of administratie voor de aangesloten onthaalouders. Er zijn fantastische initiatieven in Zottegem – en daar komt er binnenkort dus nog eentje bij – maar extra helpende handen zijn uiteraard altijd welkom. Ik moedig alle geïnteresseerden aan om een kijkje te nemen op zottegem.be/kinderopvang. Daar vind je enerzijds alle info, maar ook een video met een unieke blik achter de schermen van ons Huis van het Kind én onze opvanginitiatieven.