Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Erfgoeddag op 21 april in Zottegem

5 apr 2024

Erfgoeddag op 21 april in Zottegem


Op zondag 21 april is het Erfgoeddag, een jaarlijks feest waarbij cultureel erfgoed gevierd wordt. In het thema ‘Thuis’ gaat Zottegem dit jaar op zoek naar wat een huis tot een echte thuis maakt. Dat doet de stad met een uitgebreid aanbod aan activiteiten, van een herinneringswandeling tot een poëzievoordracht en een kookworkshop. Alle info op zottegem.be/erfgoeddag.

Al meer dan twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zich op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Met de jaarlijkse Erfgoeddag worden de rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van het roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht gebracht.

Oost West, Thuis Best

Het thema dit jaar is ‘Thuis’. Want wat maakt een huis tot een echte thuis? Waaruit bestaat een thuisgevoel? Ogenschijnlijk een eenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Thuis is meer dan alleen een fysieke plek; het is voor velen een symbool van verbondenheid en gezelligheid. Op Erfgoeddag gaan we traditioneel op zoek naar wat het gewone zo ongewoon maakt, en Thuis is daar het ideale thema voor. Is het moeders keuken? Of de herinneringen die in huis hangen? Met de erfgoedactiviteiten in Zottegem onderzoeken we verschillende aspecten van het thuisgevoel. Ik nodig iedereen van harte uit om op 21 april mee het Zottegemse erfgoed te ontdekken, want erfgoed verbindt ons met het verleden, geeft ons inzicht in onze roots en vormt de basis voor een duurzame toekomst.

Het Zottegemse programma bestaat uit zes activiteiten. In het Centrum voor Streekgeschiedenis op de Markt kan je tussen 10.30 en 17 uur terecht voor de presentatie ‘Thuis in Zottegem’, een erfgoedprojectie met foto’s, video’s en mondelinge getuigenissen. Het Centrum is ook het startpunt van ‘Levend Geheugen’, een wandeling door de centrumstraten die werd samengesteld op basis van persoonlijke herinneringen van rasechte Zottegemnaren.

In Speelplein Hemelrijk kunnen kinderen terecht om samen met enkele mama’s uit verschillende culturen heerlijke gerechten te koken. Ouders zijn nadien welkom om ze mee op te smullen!

De bibliotheek voorziet een poëziehoekje waar je de hele dag kan luisteren naar digitale gedichten in het thema Thuis. Tussen 11 en 12 uur draagt de laureaat van de gedichtenwedstrijd van Route42 er persoonlijk gedichten voor.

In het keramiekatelier Koeleur wordt het warm en gezellig met een demonstratie rond de raku. Maak er een denkbeeldige straat met keramieken huisje waar het gezellig vertoeven is.

Ook het Archeocentrum in Velzeke sluit aan: kom thuis in het Archeodepot, de Romeinse huiskamer of volg de rondleiding met aandacht voor het huis doorheen de geschiedenis.

Praktisch

Erfgoeddag vindt plaats op zondag 21 april. Details over alle activiteiten en de links om in te schrijven, zijn terug te vinden op zottegem.be/erfgoeddag.