Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Digitale ondersteuning aan huis: BEEGO digicheques

17 mrt 2022

Digitale ondersteuning aan huis: BEEGO digicheques


Het stadsbestuur van Zottegem wil inwoners helpen hun weg te vinden in de digitale wereld. Door verschillende initiatieven, waaronder drie digipunten, wordt hulp en ondersteuning geboden bij digitale vragen. Sinds kort is er ook een laagdrempelig aanbod van digitale begeleiding aan huis in samenwerking met BEEGO. Door zowel een individueel als een groepsaanbod te voorzien wil de stad tegemoet komen aan de digitale noden van alle inwoners.

Sinds januari zorgen we met drie nieuwe digipunten voor extra digitale ondersteuning. In die digipunten is iedereen welkom om een computer met internetverbinding te gebruiken. Op vaste tijdstippen is er ook een begeleider aanwezig die basisvragen rond smartphones, tablets, computers en internet beantwoordt. Toch merkten we dat voor sommige inwoners de drempel te hoog is. Daarom zetten we sinds kort ook in op digitale thuisondersteuning. 

BEEGO digicheques

Het aanbod van digitale ondersteuning aan huis is een nieuwe vorm van begeleiding. Om dit vlot te laten verlopen, wordt samengewerkt met BEEGO. Deze organisatie stuurt IT-studenten per fiets naar jouw huis. De kennis die zij op school opdoen vertalen ze in begrijpbare taal, zodat de vragen waarmee je zit worden beantwoord. Dat kan gaan van leren e-mailen, een computer of smartphone correct instellen tot zelfs een computer die niet meer opstart.

De BEEGO-digicheques zijn te koop in de bibliotheek en in het Sociaal Huis. Eén cheque is goed voor een uur ondersteuning. Om iedereen de kans te geven de digitale wereld te ontdekken, is er een sociaal tarief voor kwetsbare groepen. Zo betalen gebruikers van het Sociaal Huis 1 EUR. Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen is dit 3 EUR. De brede bevolking betaalt 20 EUR voor de ondersteuning. 

Het project laat een wisselwerking ontstaan tussen studenten en inwoners van onze stad. De studenten doen ervaring op en delen hun kennis met anderen. Ze doen dit ook nog eens ecologisch, wat we alleen maar aanmoedigen. We zijn ervan overtuigd dat het enthousiasme en de expertise van deze studenten bijdraagt aan het digitaal zelfredzaam maken van onze inwoners.

Hulp bij digitale vragen

Digipunten: 
  • Bibliotheek Zottegem: elke 2de en 4de maandag van de maand van 17.00 - 19.00 u.
  • LDC Egmont: op afspraak via 09 364 56 95.
  • LDC De Bron: woensdagnamiddag op afspraak via 09 432 10 79.

Vragen over de BEEGO digicheques? Contacteer de Bib: 09 364 64 11 of bibliotheek@zottegem.be.
Hulp nodig bij digitale vragen? Contacteer LDC Egmont: 09 364 56 85 of ldcegmont@ocmw.zottegem.be

Het LDC en de Bib organiseren ook regelmatig een Digitaal Café (in samenwerking met AVANSA) voor inwoners die onder begeleiding willen bijleren hoe hun computer of tablet beter te gebruiken. Daarnaast gaan er ook verschillende digitale cursussen door in het LDC (in samenwerking met de CVO’s en LIGO), bv. een cursus smartphone- en tabletgebruik. Alle info op Zottegem.be/hulp-bij-digitale-vragen.