Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Demowoning Gezond (t)huis

13 okt 2021

Demowoning Gezond (t)huis


Gezond wonen is net zo belangrijk als gezond eten en bewegen. Aangezien we veel tijd binnenshuis doorbrengen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een woning gezond en veilig is, én aan de Vlaamse woningkwaliteitsnormen voldoet. Daarom startte Stad Zottegem met de demowoning ‘Gezond (t)huis’.

In deze woning zijn een aantal ongezonde situaties zoals CO, schimmel, huisstofmijt en een gebrek aan ventilatie uitgebeeld. Samen met een gids leren bezoekers tijdens een laagdrempelige en interactieve rondleiding hoe ongezonde situaties te herkennen. In elke kamer zijn er goede en slechte voorbeelden van een gezond binnenmilieu en van de woonkwaliteitsnormen. Er worden tips gegeven om de leefomgeving gezonder te maken met kleine, zelf uit te voeren, aanpassingen.

Het doel is om na de rondleiding ongezonde woonsituaties te herkennen en, vooral, aan te pakken. Zo wordt een woning niet alleen gezonder, het voorkomt ook dat kleine problemen veel groter worden én het verzekert dat een woning kan voldoen aan de woonkwaliteitsnormen.

Interesse? Inschrijven voor een gratis gegidste rondleiding op zaterdag 16 oktober of zondag 17 oktober kan via www.zottegem.be/wonen-demowoning.
De demowoning is ook vrij (zonder gids) te bezoeken tijdens een van de infosessies rond Gezond Wonen:
  • Verplicht conformiteitsattest (14 oktober en 19 oktober): Wat moet je als verhuurder weten over het conformiteitsattest dat verplicht wordt vanaf 2022 en over de Vlaamse woningkwaliteitseisen?
  • Energiepremies (15 oktober): Welke premiebedragen zijn aangepast en welke nieuwe premies zijn er dit jaar bijgekomen?
  • Zonnepanelen en digitale meter (20 oktober): Hoeveel brengen zonnepanelen jou op, hoeveel en welke plaats je het best, en wat zegt de wet hierover over zonnepanelen?
  • Asbestveilig Wonen (16 november): Hoe kan je asbest herkennen, waarom en hoe asbest veilig verwijderen, en welke ondersteuning en premies kan je krijgen?
  • De Binnenmilieudokter (18 november): hoe kan je zorgen voor een gezonde leefomgeving en wat kan je onmiddellijk en makkelijk toepassen in je eigen woning?
Deelname is gratis, en inschrijven kan via www.zottegem.be/wonen.