Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Convenant met DITO vzw werkt aan toegankelijkheid

20 feb 2024

Convenant met DITO vzw werkt aan toegankelijkheid


Stad Zottegem sluit een overeenkomst af met DITO vzw voor de aankoop van hellende en bellende vlakken. De overeenkomst wordt afgesloten voor twee jaar en zorgt voor een mogelijke toegankelijkheidsoplossing bij Zottegemse handels- en horecazaken die daarvoor interesse zouden hebben.

Een hellend vlak overbrugt een niveauverschil van een drempel of treden voor bepaalde handelszaken. Vaak een grote hindernis waardoor bepaalde locaties helaas niet toegankelijk zijn voor mensen die minder mobiel zijn. We willen het voor iedereen mogelijk zijn om op stap te gaan met vrienden, te shoppen in de stad of te genieten van een tasje koffie. In samenwerking met DITO vzw worden de komende twee jaar verschillende hellende en bellende vlakken aangekocht. DITO vzw zorgt voor de aankoop en de installatie van de vlakken. Handels- of horecazaken die interesse zouden hebben, kunnen gratis advies en tips krijgen en kunnen een subsidie krijgen om de oplossing op maat te realiseren. Jaarlijks zou dit gaan over minimaal tien zaken in onze stad.


Hellend vlak op maat van elke zaak

Per locatie wordt bekeken welke keuze het meest opportuun is. Op plaatsen waar de vrije doorgang van de openbare weg in het gedrang komt, wordt er gekozen voor een wegneembaar hellend vlak. Op andere locaties wordt de permanente variant geïnstalleerd. Ook de bellende vlakken kunnen hun intrede doen in onze stad. Dit demonteerbaar vlak zorgt ervoor dat mensen met een beperkte mobiliteit kunnen aanbellen wanneer ze de zaak willen betreden. Elke handels- of horecazaak krijgt een subsidiebedrag van maximaal 750 euro om de toegankelijkheidsoplossing te bekostigen. In 95% van de gevallen zorgt dit ervoor dat onze Zottegemse zaken geen eigen opleg meer hoeven te doen. De komende tijd mogen onze lokale handelaars DITO vzw over de vloer verwachten voor meer informatie. Ik ben blij dat we als stadsbestuur onze schouders kunnen zetten onder dit prachtige project, dat ook in andere steden en gemeenten al haar deugdelijkheid heeft bewezen en de toegankelijkheid in onze stad een boost kunnen geven daar waar het mogelijk zou zijn.