Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  CC Zoetegem brengt cultuur naar kinderen in het ziekenhuis

12 jan 2021

CC Zoetegem brengt cultuur naar kinderen in het ziekenhuis


12.01.2021
 
CC Zoetegem zit niet stil en zoekt ook tijdens de verplichte coronasluiting naar alternatieven om cultuur te blijven brengen, ook naar zij die het extra moeilijk hebben. Daarom werd ingetekend op de livestream voorstellingen van Cultuurconnect, een organisatie die staat voor digitale innovatie in kunst en cultuur. Dankzij deze samenwerking werd vorige week de voorstelling ‘Moenieworrienie’ van het jong theatergezelschap Collectief Verlof gelivestreamd naar kinderen en hun families in het AZ Sint-Elisabeth ziekenhuis. Moenieworrienie, Zuid-Afrikaans voor ‘je moet je geen zorgen maken’, is een energieke, ontwapenende voorstelling over identiteit, vriendschap en durven gaan voor je dromen.
 
Dankzij de livestreaming van deze fijne theatervoorstelling, bezorgden we zieke kindjes een moment om bij weg te dromen. Anders dan bij streaming – dan bekijk je iets wat vooraf opgenomen is, gaat livestreaming een stapje verder want wat je bekijkt, vindt op datzelfde moment ook plaats. Zo kregen de kindjes echt het gevoel naar het theater te gaan, en voelden ze zich verbonden met het live optreden. Op dat moment zijn ze ook niet bezig met hun behandeling. Een welkome afleiding want omwille van coronamaatregelen mag er, behalve de ouders, niemand op bezoek komen. De kindjes zien glunderen vanop hun ziekenhuisbed, was de mooiste manier om het jaar te starten!

Bij een dergelijke livestream komt heel wat te kijken: naast de technische ondersteuning en de communicatie wil CC Zoetegem namelijk ook inzetten op sfeercreatie ter plaatse. Er werden affiches opgehangen en kleurtekeningen verdeeld. Zodra de coronasituatie het toelaat, wordt voor toekomstige livestreams nog verder gegaan met tickets, popcorn, een rode loper, … om zo de cultuurbeleving nog echter te maken.
 
Met de campagne "CC Zoetegem laat je niet los” die tijdens het najaar gelanceerd werd, gaf CC Zoetegem al te kennen ook tijdens de coronacrisis te blijven inzetten op cultuurbeleving waar mogelijk. Het organiseren van deze livestream activiteiten is een mooi voorbeeld van wat op dit moment wél kan. Daarom zijn er nu reeds plannen om later dit voorjaar een muzikale voorstelling van Willy Sommers (‘Sommers of 69’) te livestreamen naar senioren in het Woonzorgcentrum. Zodra de coronamaatregelen toelaten dat veilig te organiseren, wordt hiervoor een datum vastgelegd.
 
Meer weten? Herbekijk dan hier de reportage uit het VRT-journaal van woensdag 6 januari 2021 (minuut 44).