Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Caesarfeesten worden ook culinaire feesten

1 sep 2023

Caesarfeesten worden ook culinaire feesten


Lokale horeca zorgt voor Gallo-Romeins aanbod op 9 en 10 september

De Caesarfeesten, die op 9 en 10 september in Velzeke plaatsvinden, doen het hele dorp een weekend lang baden in Romeinse sferen. Ook de lokale horeca draagt daar graag haar steentje aan bij. Op het menu staan geen moderne frietjes, hamburgers of hotdogs, maar wel een uitgekiend Romeins aanbod om duimen en vingers bij af te likken.

De Caesarfeesten zijn een evenement voor en door Velzeke, het spreekt dus voor zich dat de lokale horeca voor de culinaire toets zorgt. Zowel Brasserie Romeins Hof als ijssalon Cream&Crunch dachten een menu uit met ingrediënten uit de tijd van Galliërs en Romeinen. Dat zal je ongetwijfeld verrassen, want de Gallo-Romeinen blijken een gesofisticeerder smakenpallet te hebben dan je op het eerste zicht misschien zou denken. Gamba’s, oesters, wijn… het was hen allemaal niet vreemd. Ook serviceclub Kiwanis Zottegem-Egmont en de Sint-Franciscusschool in Velzeke sloegen de handen in elkaar voor een Romeins hapje op de Penitentenlaan. Niemand zal dus honger moeten lijden!

In het Romeins Hof kan je een weekend lang terecht voor ribbetjes en gamba’s. Toevallige passanten doen zich buiten tegoed aan de oesterbar. Kiwanis en de Sint-Franciscusschool zorgen op zondag voor broodjes warme beenhesp. Het dessert wordt op zaterdag en zondag verzorgd door Cream&Crunch: een Caesarijsje bestaat uit een bolletje vanille-ijs en een bolletje vijgensorbet, afgewerkt met een coulis van pruim en rode wijn en een krokantje van amandel. De dorst lessen kan aan de bar op het Romeins Plein.

Bovendien kan je een echt Caesarglas met logo aankopen. Dat wordt een absoluut collector’s item, net zoals het glas van 25 jaar geleden. Probeer ook zeker ons Caesarbier!

Demonstraties, ambachtenmarkt en volksfeest

Het Gallo-Romeinse thema trekken we het hele weekend door in alle details. In het eten, het drinken en de glazen, maar ook bijvoorbeeld in de animatie en de muziek. Bovendien zijn er elk uur demonstraties van het Romeinse leger, de cavalerie met paarden en gladiatoren, waarvoor er honderden internationale re-enactors naar Velzeke afzakken. Mis ook zeker niet de internationale glasblazers op het domein van het Archeocentrum, of de verschillende ateliers, tentoonstellingen en kinderactiviteiten. Kuier gezellig rond op de ambachtenmarkt in het centrum van Velzeke of gooi de benen los tijdens het volksfeest op zaterdagavond. Er is werkelijk voor elk wat wils. We organiseren dit maar eens om de 25 jaar, dus we gaan er helemaal voor!

Praktisch

De Caesarfeesten zijn gratis en vinden plaats op zaterdag 9 september vanaf 13 uur en op zondag 10 september van 10 tot 18 uur.

Meer info en updates op www.caesarfeesten.be of op Facebook – Caesarfeesten.