Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Burgerbudget voor klimaatacties is terug!

24 feb 2023

Burgerbudget voor klimaatacties is terug!


Tweede editie daagt Zottegemnaar uit voor duurzame projectvoorstellen

Stad Zottegem lanceert ook in 2023 een burgerbudget klimaat. De stad streeft zo samen met haar inwoners naar een positieve klimaatimpact. Na het succes van vorig jaar krijgen de inwoners, bedrijven, verenigingen of scholen opnieuw de kans om hun voorstel in te dienen. Het project loopt via het digitale inspraakplatform van de stad op zottegem.be/burgerbudgetklimaat.

Inwoners dienen vanaf 1 maart tot en met 11 april online hun voorstel in. De voorstellen kaderen binnen vier grote thema’s namelijk vergroening of bebossing, renovatie en hernieuwbare energie, water en droogteproblematiek en tot slot duurzame mobiliteit. Een budget van 10 000 euro wordt verdeeld over alle weerhouden projecten. Aan het project zijn enkele voorwaarden gekoppeld, die in een reglement gegoten zijn. Na het indienen van de voorstellen worden in de eerste fase alle ideeën beoordeeld op basis van verschillende criteria. Als een project in aanmerking komt, beoordeelt een onafhankelijke jury alle weerhouden projecten in een volgende fase. De beslissende stem is ook dit jaar voor de Zottegemnaar.

De Zottegemnaar diende vorig jaar massaal voorstellen in voor het burgerbudget. De twee winnende voorstellen uit 2022 beginnen ondertussen met de uitvoering van hun project. Ik ging langs in basisschool De Groene Poort in Sint-Maria-Oudenhove en plantte samen de eerste boom voor hun klimaatvriendelijke speelplaats. En ook in Elene kijken we reikhalzend uit naar de vergroening en ontharding van de dorpskern. Het burgerbudget is een mooie kans voor inwoners om mee te bouwen aan een duurzamer Zottegem. Ik hoop dat we net zoals vorig jaar Zottegemnaren aan het denken zetten om ook hun omgeving een boost te geven.


Online participeren

Stad Zottegem zet sterk in op participatie, zodat elke Zottegemnaar de kans krijgt om zijn of haar stem te laten horen. “Ook dit jaar kiezen we ervoor om het burgerbudget digitaal te laten verlopen via ons inspraakplatform. We nemen zo alle drempels weg om de Zottegemnaar zijn mening te horen. Iedereen kan op elk moment de verschillende ideeën opvolgen van andere inwoners”, zegt schepen Goossens. “Het platform werd het voorbije jaar ook ingezet voor andere projecten en bleek een schot in de roos. De Zottegemnaar vindt echt zijn weg naar het inspraakplatform, vandaar dat de keuze voor dit jaar snel gemaakt was. We hopen om zoveel mogelijk Zottegemnaren te verwelkomen op het platform, zowel om ideeën in te dienen als te stemmen”, besluit schepen van digitalisering Brecht Cassiman.

Indienen van voorstellen én het project meevolgen kan via het inspraakplatform op zottegem.be/burgerbudgetklimaat. Een profiel aanmaken is wel noodzakelijk.