Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  BK Wielrennen in 2024

29 sep 2023

BK Wielrennen in 2024


BK Elite vrouwen en mannen vindt plaats op 23 juni 2024

Het heuvelachtige landschap van Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem wordt op zondag 23 juni het strijdtoneel van het Belgisch Kampioenschap wielrennen. De opvolgers van Remco Evenepoel en Lotte Kopecky gaan van start in Sint-Lievens-Houtem, doorkruisen Herzele en komen aan in Zottegem.

Het BK Wielrennen vindt volgend jaar plaats op zondag 23 juni, en dat in een glooiend Vlaams Ardennenlandschap. Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem slaan de handen in elkaar voor de organisatie van het nationale wielerkampioenschap. Het parcours voor zowel de vrouwen als de mannen loopt door de drie gemeentes: de ploegvoorstelling en de start gebeuren in Sint-Lievens-Houtem, waarna het peloton verder afzakt richting Herzele. Na meerdere passages door het centrum, komen de wielrenners aan in Zottegem. Het parcours oogt pittig, met een snelle opeenvolging van hellingen en kasseistroken.

Tom Van Damme, voorzitter Belgian Cycling: “Belgian Cycling kijkt reikhalzend uit naar het BK Wielrennen 2024 in Zottegem, dat een enorm wielerverleden kent en tal van wedstrijden verwelkomde. Het wordt het hoogtepunt van een 6-jarige vruchtbare samenwerking met Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. Twee gemeenten en een stad die de afgelopen jaren hun slagzin ‘Zot van de koers’ alle eer hebben aangedaan, zelfs tijdens de moeilijke coronajaren. We zijn hen dan ook erg dankbaar voor deze ondersteuning.”


Parcours met gekende klassiekers

“We zijn in Zottegem inderdaad niet aan ons proefstuk toe als het gaat over wielerwedstrijden. De Vlaamse Ardennen zijn al jaar en dag een gekend decor van de mooiste koersen. Met alombekende hellingen als die van de Klemhoutstraat en de Hostellerie, en de kasseistroken van de Lippenhovestraat en de Paddestraat, mogen de profrenners en -rensters alles uit de kast halen om zich tot Belgisch kampioen 2024 te kronen. Het BK op de weg voor de elite is ook het orgelpunt van de jarenlange samenwerking met buurgemeentes Herzele en Sint-Lievens-Houtem. Samen zetten we nog een keer onze schouders onder deze prachtige koers.

Koers leeft in België, en zeker in de Vlaamse Ardennen. Het is voor onze stad dan ook een eer om het BK te mogen organiseren. Samen met onze inwoners, horeca en verenigingen maken we er een topeditie van!

In zee met Golazo

De stad nam Golazo onder de arm om de organisatie van de kampioenschappen in goede banen te leiden. Hun expertise in tal van professionele koersen, recent nog het BK 2022 in Middelkerke, komt goed van pas bij de organisatie van het BK in Zottegem.

Christophe Impens, director cycling van Golazo is enorm gemotiveerd: “We zijn de Stad Zottegem dankbaar dat Golazo werd aangeduid om van het BK Wielrennen 2024 een spetterend wielerfeest te maken. Golazo zal instaan voor zowel praktische, communicatieve als commerciële aspecten. Als co-organisator van het WK Wielrennen 2021 en als organisator van tal van nationale en internationale wielerkampioenschappen kunnen de Stad Zottegem en alle wielerfans rekenen op een ervaren en gemotiveerde partner.”