Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Bibliotheek sluit tijdelijk wegens verhuis

25 mei 2022

Bibliotheek sluit tijdelijk wegens verhuis


Tijdelijk onderkomen op Buke 44 tijdens renovatiewerken Egmontkasteel

Het Kasteel van Egmont staat aan de vooravond van een grondige renovatie. Tijdens de werken zal de bibliotheek tijdelijk verhuizen naar Buke 44 (het voormalige Lidl-gebouw). De bibliotheek in het Egmontkasteel is gesloten vanaf 15 juni, om dan op 4 juli de deuren te openen op Buke 44. De werken aan het kasteel zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen.

Het is een hele operatie om een volledige bibliotheek te verhuizen. Meer dan 71.000 boeken, 12.000 cd’s en 10.000 dvd’s krijgen tijdelijk een nieuwe stek. Om de verhuis in goede banen te leiden, sluit de bib noodgedwongen van woensdag 15 juni tot en met zaterdag 2 juli. Vanaf maandag 4 juli opent de bib de deuren op de Buke.

Tijdens de sluitingsperiode van de bibliotheek wordt geen boete aangerekend. Geleende materialen worden automatisch verlengd tot en met woensdag 6 juli. Leners hebben zo na de opening op 4 juli nog enkele dagen respijt. Leners die tijdens die periode de bib niet kunnen bezoeken, kunnen hun boeken online verlengen of (in uiterste nood) inleveren via de inleverbus die vanaf 15 juni aan de nieuwe locatie zal staan.
Helpende handen gezocht
Iedereen die wil, kan helpen met de verhuis van de bibliotheek. Op een bibliotheekkaart (of eID) kan je tot maximaal 30 materialen tegelijkertijd uitlenen. Als alle 6.000 actieve leners van de bib vanaf 25 mei 30 materialen meenemen naar huis, zijn we in een handomdraai verhuisd. Om de materialen terug binnen te brengen, heb je tijd tot en met 6 juli.

Alternatieven

Tijdens de sluitingsperiode van de bibliotheek zijn er heel wat alternatieven om de leeshonger toch te stillen. Leden van Bibliotheek Zottegem zijn automatisch ook lid van de andere bibliotheken van Route 42 (samenwerkingsverband Geraardsbergen, Herzele, Lierde, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem). Zij kunnen daar terecht om boeken uit te lenen en in te leveren. Een Mijn Bibliotheek-profiel geeft leners ook toegang tot de online diensten van de bibliotheek. Zo kunnen zij gebruik maken van het krantenarchief of e-boeken en fundels (interactieve kinderboeken) uitlenen. Aan leesvoer dus zeker geen gebrek!
Meer info over de verhuis van de bib op Zottegem.bibliotheek.be/verhuis, of bel het nummer 09 364 64 11.
Meer info over de renovatie van het Kasteel van Egmont op Zottegem.be/renovatie-kasteel.

Interview met bibliothecaris

Met die verhuis in volle voorbereiding, kregen we Sarah Vanroye, bibliothecaris van bib Zottegem, toch te pakken voor een interview. Je leest het hier: