Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  AGB Zottegem gaat contract aan voor forse energiebesparing

22 mrt 2023

AGB Zottegem gaat contract aan voor forse energiebesparing


Vandaag ondertekenen AGB Zottegem en Equans een energieprestatiecontract voor het sportcomplex Bevegemse Vijvers. Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voerde de aanbesteding. Equans garandeert met dit contract een besparing van 6% op elektriciteit, 24% op aardgas en 14% op water.

Bij een energieprestatiecontract neemt een Energy Services Company (ESCO), in dit geval Equans, de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich. Dit contract legt een bepaalde energiebesparing op. De ESCO investeert in verschillende energiebesparende maatregelen om deze energiebesparing te bereiken. Een deel van de investering wordt terugbetaald door de winst op de energiefactuur. Zo zorgt een energieprestatiecontract dus voor minder druk op het budget. Traditioneel gaat een EPC over elektriciteit- en gasverbruik, maar in dit energieprestatiecontract wordt ook een waterbesparing gegarandeerd.

De gegarandeerde besparingen leveren een totale CO2-besparing op van 1.485 ton CO2, gedurende de 15 jaar dat het contract loopt. Dat komt overeen met de hoeveelheid CO2 die 124 hectare bos omzet.

Binnen het contract worden onder andere volgende energiebesparende maatregelen geïmplementeerd: zonnepanelen, elektrische warmtepompen, relighting (LED) en een stookplaatsrenovatie. Verder worden ook enkele verouderde installaties vervangen door de ESCO. Bijzondere aandacht gaat ten slotte naar het implementeren van een automatisch monitoringssysteem en een overkoepelend gebouwbeheersysteem.

Frederik Hindryckx, CEO VEB: “Met dit model van energieprestatiecontracten hebben we al tal van lokale besturen en publieke entiteiten een forse stap vooruit doen zetten in hun klimaatdoelstellingen. Met Zottegem nemen we hier voor het eerst ook een waterbesparing in op. Momenteel werken we aan een vereenvoudiging van de procedure, zodat energieprestatiecontracten nog meer gebruikt worden om de klimaatdoelstellingen te behalen.”

Onze site Bevegemse Vijvers is een belangrijke ontmoetingsplaats in onze stad. Het is fijn dat we ook hier bouwen aan een duurzame en groene toekomst. Dankzij het contract realiseren we een forse besparing op de energiefactuur en investeren we tegelijkertijd in duurzame energie. Een win-winsituatie dus.

"Het verduurzamen van sportcomplex Bevegemse Vijvers sluit perfect aan bij de missie van Equans om haar klanten bij te staan in hun energietransitie. Als specialist in multitechnische installaties, energie-efficiëntie en onderhoudsservices bieden we een totaalpakket van energiebesparende maatregelen met garantie, en ook het volledig technisch onderhoud gedurende 15 jaar. Onze lange

expertise in beheer en onderhoud van zwembaden wordt ook ingezet. Met dit energieprestatiecontract kunnen we niet alleen aanzienlijke besparingen op elektriciteit, aardgas en water garanderen, maar dragen we ook bij tot de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de stad Zottegem. We zijn trots om onze expertise in te zetten voor het realiseren van deze duurzame toekomst.", Hans Verlinde, Division Manager Equans.