Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Aanvragen speelstraat zomervakantie: nog tot 15 mei

5 mei 2022

Aanvragen speelstraat zomervakantie: nog tot 15 mei


Stad Zottegem wil kinderen in veilige omstandigheden op straat laten spelen. Dat kan door het inrichten van een speelstraat. Wie van zijn straat deze zomer een speelstraat wil maken kan nog tot 15 mei het aanvraagformulier en de bijhorende bewonersenquête insturen. 

Ook deze zomer kan je jouw straat omtoveren tot een speelstraat. We vinden het belangrijk dat kinderen zorgeloos op straat kunnen spelen maar alleen als dat veilig kan. Het inrichten van een speelstraat is de ideale oplossing. Alle informatie hoe je dat doet en de spelregels zijn te vinden in een overzichtelijke brochure op Zottegem.be/Speelstraten.

Een speelstraat wordt volledig voorbehouden aan spelende kinderen. Hinkelen, badmintonnen, rolschaatsen of skaten kan dan op straat. Doorgaand verkeer is verboden. Enkel fietsers en bestuurders van een motorvoertuig die in de straat wonen of er een garage hebben, mogen stapvoets in de speelstraat rijden. Fietsers moeten zo nodig afstappen. 

Jouw straat = speelstraat?
Niet elke straat kan ingericht worden als speelstraat. De wet legt enkele vereisten op:
  • Is de straat een woonstraat?
  • Geldt in de straat een maximum snelheidsregime van 50km/uur?
  • Is er geen (belangrijk) doorgaand verkeer?
  • Rijdt er geen openbaar vervoer door de straat?
  • Staat de meerderheid van de bewoners achter dit initiatief?
Wie een speelstraat wil deze zomer, moet als eerste stap een aanvraag indienen bij de dienst mobiliteit, samen met handtekeningen van de bewoners van de straat. Dat kan tot uiterlijk zondag 15 mei 2022. Nadien zal ook de politie de aanvraag nakijken en goedkeuren. De aanvraag is geldig voor één jaar.