Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Aanpassingen op N46 voor meer veiligheid

29 mrt 2023

Aanpassingen op N46 voor meer veiligheid


Recent gebeurden een aantal spijtige ongevallen ter hoogte van het kruispunt Provinciebaan en Velzekestraat op de N46. Hoewel uit onderzoek bleek dat de ongevallen niet te wijten zijn aan de infrastructurele inrichting van de weg, neemt Stad Zottegem toch maatregelen. Op die manier willen ze het punt veiliger maken in afwachting van de volledige herinrichting die plaatsvindt in 2024-2025.

Stad Zottegem en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) – de bevoegde wegbeheerder van de N46 – gingen naar aanleiding van de recente ongevallen opnieuw rond de tafel zitten.

Richting Zottegem (Vosken) is er momenteel een bushalte met schuilhuisje. Daar werd een verharding voorzien zodat de voetgangers veiliger naar de Velzekestraat en de Zwartestraat kunnen wandelen.

Richting Zwalm is er enkel een haltepaal die verscholen ligt in het groen. De haltepaal voor de bussen richting Zwalm werd een aantal meter oostwaarts verschoven, richting de huizen met nummers 181-189. Daar is de voetganger beter zichtbaar vanop de weg en heeft hij meer ruimte om te wachten op de bus.

Er lagen enkele voorstellen voor de verbetering van het traject op tafel. De maatregelen die we in samenspraak met AWV gekozen hebben, hebben als belangrijkste doel om een betere zichtbaarheid van voetgangers in het straatbeeld te creëren en om een betere toegang richting de Velzekestraat in te richten, voornamelijk ter hoogte van de bushaltes.

De tragische ongevallen op de Provinciebaan hebben Zottegem opgeschrikt. Hoewel de inrichting van de weg niet aan de basis lag van deze ongevallen, heeft het bestuur zich wel geëngageerd om maatregelen te nemen in afwachting van de volledige herinrichting van de gewestweg. Veiligheid blijft onze absolute topprioriteit, zeker op de Provinciebaan.

Timing

De volledige herinrichting van dit wegsegment is voorzien in 2024-2025. Daarbij wordt een middengeleider geplaatst zodat voetgangers in twee keer oversteken en zo nog beter zichtbaar zijn.