Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  10 000 euro verdeeld onder projecten voor Burgerbudget Klimaat

10 aug 2023

10 000 euro verdeeld onder projecten voor Burgerbudget Klimaat


Winnende projecten zijn Inclusief vergroeningsproject Velzeke, Iedereen blijvend op de fiets & Bloemen en groen voor de Heldenlaan

De winnaars van Burgerbudget Klimaat zijn bekend. De Zottegemnaren stemden op hun favoriete project en kozen hun winnaars. Het inclusief vergroeningsproject van de dorpskern Velzeke – Penitentenlaan wint 5000 euro. Iedereen op de Fiets krijgt 2500 euro. De overige 2500 euro kent de stad voorwaardelijk toe aan Bloemen voor de Heldenlaan.

Voor het tweede jaar op rij voorziet Stad Zottegem 10 000 euro om de klimaatuitdagingen in de stad aan te pakken. Burgers of verenigingen met creatieve ideeën rond de thema’s vergroening & bebossing, renovatie & hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit of water & droogte konden een onderbouwd projectvoorstel indienen. Van de acht ingediende projecten stootten er – na ontvankelijkheidsverklaring en beoordeling door de jury – vier door naar de publieke stemronde. Dat heeft nu enkele winnaars opgeleverd.

Bijdrage aan stad en samenleving

Het inclusief vergroeningsproject van de dorpskern Velzeke – Penitentenlaan wint 5000 euro. Onder het motto ‘in de schaduw van de bomen met iedereen samenkomen’, besteden de Velzekenaren hun budget aan zitbanken, picknicktafels, rolstoeltoegankelijke paden, een avontuurlijk speelterrein en beplanting zoals voorjaarsbloeiers, fruitbomen, bessenstruiken en kruidenbakken.

Vrijwilligersgroep Gezonde Buurt Panacea krijgt 2500 euro om iedereen op de fiets te krijgen, met bijzondere aandacht voor volwassenen die niet kunnen fietsen.

De overige 2500 euro wordt voorwaardelijk voorzien voor het derde project in de rangschikking: de Heldenlaan opvrolijken met kleurrijke bloemen en planten.

We hebben mooie winnaars. Met een inclusief vergroenings- en ontmoetingsproject en een duurzaam mobiliteitsproject steunen we twee totaal verschillende, maar even relevante projecten. We konden de twee winnaars het budget toekennen dat ze nodig hadden, waarna er nog een stukje budget overbleef. Het bestuur besliste om dit voorwaardelijk toe te kennen aan het derde project, het opfleuren van de Heldenlaan. Als alle betrokken instanties, zoals Onroerend Erfgoed en de middenstandsraad, hun fiat geven voor dit project, subsidieert het bestuur dit project met de overige 2500 euro.

De geselecteerde projecten dragen stuk voor stuk iets bij aan onze stad en de samenleving. Ik kijk ernaar uit om getuige te mogen zijn van de uitrol van deze projecten. De winnende projecten van vorig jaar – de vergroening en ontharding van de dorpskern van Elene en de klimaatgezonde speelplaats voor Basisschool De Groene Poort – worden op dit moment volop gerealiseerd. Ik wil alle Zottegemnaren die een project ingediend hebben of gestemd hebben hartelijk bedanken: dankzij hen bouwen we samen aan een klimaatgezonder Zottegem!