Corona actie: Zottegem helpt!

7 apr 2020

Een luisterend oor voor alle alleenstaande 80-plussers in Zottegem
 

Een 20-tal medewerkers van de stad alle Zottegemse zullen alle alleenstaande, 80-plussers die nog thuis wonen, opbellen. Voor onze stad gaat het om zo’n 870 mensen. Deze belactie werd in het leven geroepen om deze groep mensen concrete hulp én een luisterend oor aan te bieden.

In deze coronatijden schieten solidariteitsacties als paddenstoelen uit de grond en dat is hartverwarmend om vast te stellen.  Onze oprechte dank daarvoor!  Deze, vaak online initiatieven, bereiken onze oudere inwoners evenwel niet altijd. Daarnaast lopen deze ouderen, die ook een risicogroep zijn, meer kans om sociaal geïsoleerd te geraken. Daarom hebben we beslist om een belactie op te zetten om onze 80-plussers te bereiken. Mensen die we door omstandigheden niet kunnen bereiken, ontvangen een brief van ons.

Een 20-tal medewerkers zullen deze groep van mensen opbellen en informeren naar hun algemene gezondheidsstand, de behoefte aan boodschappen, maaltijden of medicatie of polsen of er hulp nodig is met huisdieren. Daarnaast peilen ze naar hun sociaal contact en slaan ze een babbeltje nu ze meer alleen zitten tijdens deze coronacrisis.

Om de vraag naar concrete hulp op te vangen, doen we uiteraard graag beroep op de vele vrijwilligers in onze stad.  We creëerden het platform "Zottegem helpt”, waar iedereen die wil meehelpen bij het bijvoorbeeld doen van boodschappen zich kan registreren als vrijwilliger. Wij bundelen alle zorgvragen en zorgen voor een geschikte match tussen vrijwilliger en zorgbehoevende.

Registreren kan via zottegem.be/zottegemhelpt.

Ben je geen 80-plusser, maar maak je wel deel uit van een risicogroep en kan je (extra) ondersteuninggebruiken? Dan kan je jouw hulpvraag doorgeven aan ons. Bel hiervoor naar het nummer 09 364 56 95 (dit kan tijdens weekdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur) of mail naar zottegemhelpt@zottegem.be

Om dit vrijwilligerswerk beter te stroomlijnen heeft de Vlaamse Regering tijdens deze coronatijden de vrijwilligersverzekering uitgebreid voor alle burgers die in dit kader activiteiten opzetten. Dit om de vele handen extra te beschermen. Je kan je aanvraag doen via het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Je kan verzekeren voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens vrijwilligerswerk. 

Wat kan je zelf nog doen?

Daarnaast moedigen we iedereen aan om de mensen in de directe omgeving te helpen. Steek een briefje bij je buren, vrienden, familie in de bus zodat ze weten dat ze op jou kunnen rekenen. Uiteraard rekening houdend met de nodige voorzorgsmaatregelen die van kracht zijn.

Wat kan je voor hen doen? Je kan aanbieden om boodschappen te gaan doen, naar de apotheek gaan, maar soms volstaat zelfs een gesprek via de telefoon of Skype.

Waar moet je op letten?

  • Maakafspraken telefonisch of digitaal
  • Social distancing: maak zou weinig mogelijk fysiek contact en hou minimum 1,5 meter afstand
  • Was je handen voor en na je bezoek/activiteit 
 Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory