Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Over Zottegem  /  Egmontjaar 2018  /  In Zottegem

In Zottegem


6_Egmont_450

 

Lamoraal graaf van Egmont werd op 5 juni 1568 samen met Hoorne onthoofd op de Grote Markt te Brussel. Naderhand werd hij begraven in de Zottegemse dekenale kerk. Sinds 1857 wordt zijn gebeente en dat van zijn vrouw tentoongesteld in een crypte toegankelijk vanop de Markt. Recent kreeg deze een beeldbepalende koepel.


Als Egmontstad pakt Zottegem verder uit met twee standbeelden en twee unieke schilderijen in de raadzaal, waar ook de halswervel wordt geëxposeerd. Samen met het Kasteel van Egmont vormen deze topstukken pijlers van het Zottegemse Egmontpatrimonium.

Lamoraal is internationaal bekend; meer zelfs in het buitenland dan in Vlaanderen, zoals de tientallen studies van de afgelopen jaren ten overvloede bewijzen. Door deze internationale figuur bij de 450ste verjaardag van zijn dood nog meer in de verf te zetten, wil de stad Zottegem zich nog sterker positioneren als dé Egmontstad.

Om de 450ste verjaardag van de onthoofding van de onfortuinlijke graaf met de nodige luister te vieren organiseert de stad Zottegem het Egmontjaar. Dit gebeurt in samenwerking met tal van verenigingen. Drie jaar lang werd aan het programma gewerkt en geschaafd tot finaal gespreid over 2018 meer dan veertig activiteiten werden weerhouden.
 

Wijzigingen in het programma

  
De Fotowedstrijd wordt vervangen door het Tekenkleurboek "De Graaf en de Bloemen”. 
 
Kleurboek
In het kader van het Egmontjaar wil de Stedelijke Academie Beeldende Kunst de allerkleinsten aanspreken met de uitgave van een exclusief kleurboek.
Dit teken-kleur-boek (zo staat te lezen op de cover) is samengesteld uit een selectie originele tekeningen die de leerlingen uit de jeugdateliers maakten rond het thema Egmont. De uitgave op stevig, kwaliteitsvol tekenpapier en een extra groot formaat (50 x 37 cm) geeft het boek een heel uniek karakter. Buiten de lijntjes kleuren mag en het boek laat ruimte voor expressie en eigen fantasie van de kleine artiesten.
Sinds 1 september kunnen kinderen verdwalen tussen uitvergrote pagina’s uit het boek die opgesteld staan op de binnenplaats van de academie. Op 9 september vindt u het boek op de cultuurmarkt en met de autovrije zondag op 23 september zal een gigantisch uitvergrootte pagina uit het boek drager zijn voor de wereld-recordpoging grootste vingerverf schildering.
Het boek is verkrijgbaar aan de prijs van €10 bij de dienst toerisme, in de bibliotheek en in de stedelijke academie beeldende kunst.
 
Onderstaande activiteit wordt afgelast:
Sinfonie Musicali. Antoine Tronquo & Jan Devliegher op klavecimbel
23 november 2018 om 20u, Sint-Martinuskerk Oombergen, Oombergenstraat 25