De koekelaring

Van Sinterklaas tot Driekoningen ligt bij elke bakker een merkwaardig gebak: de koekelaring.

De koekelaring is een rechthoekig kruimig broodje waarvan je kleinere plakjes kunt afscheuren. De smaak kan van bakker tot bakker sterk uiteenlopen, naargelang hij al dan niet royaal heeft omgesprongen met kaneel. Het recept vonden we bij Maria Podevijn (° 1909) uit de Hoogstraat:

Neem 1,5 kg bloem, 200 gr. fijne suiker, 2 of 3 eieren, 1 liter warme melk, 250 gr. boter (of margarine), 1 snuifje zout en 50 à 75 gr. gist. Alles lichtjes mengen. Het deeg laten rijzen en afdekken. Na een half uur opnieuw laten rijzen. Nu "ovale bollekes" maken van ongeveer 50 gram en die in de lengte laten rijzen. Ze dan een voor een in een geboterde vorm leggen. De oven voorverwarmen op 250° en de schotel een half uur tot 40 minuten laten bakken.