Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Over Zottegem  /  Een vleugje geschiedenis  /  Art Nouveau

Art Nouveau


Net als in de andere kleinere steden van Oost-Vlaanderen wordt de Zottegemse architectuur door de Art Nouveaubeweging beïnvloed van pakweg 1900 tot 1930. De belangrijkste voorbeelden vinden we in de Laurens De Metsstraat en in de huidige winkelstraten.

In de Laurens De Metsstraat bleven een paar schitterende burgerwoningen bewaard. Het meest in het oog springt hier het pand "De Weerdt", op de hoek van de Laurens De Metsstraat en de Kapellestraat. De (onbekende) architect tekende een speelse constructie met een gevel in gele baksteen. Als ornamenten springen vooral het faiencetegeltableau onder het gebogen schilddak en het tableau met bouwjaar "1913" in het oog. Drie andere voorbeelden zijn van de hand van architect Oscar Van Cauwenberghe. De eerste burgerwoning (huisnummer 68) werd gebouwd in 1910, zoals in het boogvenster op de tweede verdieping sierlijk wordt aangegeven. Het tweede en derde pand liggen naast elkaar (huisnummers 45 en 47) en werden opgetrokken in 1914. Beide hebben een analoge gevelindeling en zijn eclectisch getint. Een ander schitterend voorbeeld staat in de Kapellestraat (huisnummer 37). Dit huis werd omstreeks 1908 gebouwd in opdracht van de heer van Gijseghem, "verificateur" van de belastingen. De kleurrijke bakstenen lijstgevel bevat enkele fraaie Art Nouveau-elementen: twee glas-in-loodramen, een sierlijk smeedijzeren hekje op de druiplijst van de voordeur en veelkleurige panelen met bloemmotieven op de eerste verdieping. Ook in de Leonce Roelsstraat (huisnummer 11) bleef een mooi pand bewaard. Het werd ca. 1909 gebouwd en heeft een gevel bezet met gele en bruine faiencetegels. Blikvangers zijn hier de tien tegeltableaus, waarvan zes met een streng geometrisch patroon en vier met bloem- en zweepslagmotief.

Schitterende voorbeelden van tegeltableaus vind je in een aantal winkels. Maar, dan moet je wel net boven de etalage kijken. In de Stationsstraat verdienen de "Patisserie de la Gare" (huisnummer 50) en vooral de winkelpui van het "Huis Van De Sande" (nr. 45) onze bijzondere aandacht. Deze laatste werd in 1924 geplaatst en vooral de mooie glasramen in het bovenlicht van de benedenverdieping, met onder andere centraal het schitterende uitgewerkte "N° 45", springen in het oog. In de Hoogstraat vraagt vooral het grote (170 op 80 cm) tegelpaneel van het huis nr. 39 onze aandacht: dit kleurrijke "bloemstuk", met orchideeën, irissen, keizerskroon, stokroos en een bundel rozen werd aangebracht in 1919 en is onbetwistbaar een topper inzake Art Nouveau te Zottegem. Andere voorbeelden zijn het "Huis Ferdinand" (Heldenlaan 18) en het huis "Leon De Smet - Van De Sijpe" (Heldenlaan 7). Beide huisnamen werden ca. 1930 in faience in de gevel aangebracht.

Naast woningen verdient hier ook het grafmonument van deken Arthur Scheiris een vermelding. Het werd in 1929 opgetrokken en vertoont kenmerken van zowel de Art Nouveau- als van de Art Decostroming.
 
© Danny Lamarcq