Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Over Zottegem  /  De Groote Oorlog  /  Duits vliegtuig op Molenkouter

Duits vliegtuig op Molenkouter


Op vrijdag 4 september 1914, vier dagen voor de eerste bezetting van Zottegem, landde een Duits vliegtuig op de Molenkouter.
 
Twee ooggetuigen maakten daarvan verslag: onderpastoor Brocorens, die de eerste jaren van de oorlog een dagboek bijhield, en Gilbert Poriau, die later zijn oorlogsherinneringen bundelde.
 
Brocorens vermeldt dat er omstreeks 7 uur ’s avonds een Duits vliegtuig van het type Taube neerstortte tussen de dekenij en de weg naar Strijpen. Met andere woorden, aan het begin van de huidige Molenkouter. De twee officieren bleven ongedeerd en werden gevankelijk weggevoerd. Jongens liepen hen na, scholden hen uit en trapten er naar, tot verbijstering van de officieren, die zulk gedrag bijzonder vernederend vonden. Een van de officieren was zo ontstemd, dat hij uitriep liever te sterven dan zulke smaad te moeten ondergaan. Collegedirecteur De Backer die voorbijkwam, maande de jongens aan de Duitsers met rust te laten.

Groote OorlogDe Taube, een licht toestel dat voornamelijk voor verkenningsvluchten werd gebruikt, was een van de bekendste vliegtuigen uit het begin van de Groote Oorlog.
Poriau schrijft dat het vliegtuig op de Molenkouter landde. We laten hem aan het woord.
 
"Dachten de Duitsers dat de streek reeds bezet was? Of was het gebrek aan benzine? Het gelande vliegtuig scheen onbeschadigd te zijn en had een tweekoppige bemanning: piloot en waarnemer. Een grote menigte jonge mensen liep naar de landingsplaats. Ze hadden nog nooit een vliegtuig van dichtbij gezien. De bemanning vroeg aan de menigte naar de weg, alsof hun landing maar voor een kort oponthoud was en ze deed het in de Franse taal.”
 
"Inmiddels waren ook twee gendarmes toegesneld die de gelande vliegers naar hun papieren vroegen. Ze stelden vast dat het twee Duitsers waren. De menigte, zulks vernemende, nam een dreigende houding aan en begon scheldwoorden te roepen. De Duitsers waren verbolgen met zulk onvriendelijk onthaal. Maar de dreigende houding van de menigte werd woester, zodat de Duitsers moesten beschermd worden door de gendarmes en enkele burgers, wilde het niet van kwaad tot erger komen.”
"Nadat de Duitsers gevankelijk werden weggebracht door de gendarmes, werd hun vliegtuig door de menigte geplunderd. Iedereen wilde een souvenir van de trofee hebben.”
 
De gevangen vliegeniers werden op 6 september met de trein weggevoerd. Het was de laatste trein die uit Zottegem vertrok. Twee dagen later trok een enorm Duits leger de Egmontstad binnen.