Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Over Zottegem  /  Stadslogo

Stadslogo


LogoStadZottegem
 
Het stadslogo vervangt sinds 2017 het wapenschild waar we jaren aan gewend waren. Het schild blijft uiteraard het officiële wapen van de stad – dat is zo bij decreet geregeld – maar het verdwijnt uit onze communicatie. We gebruiken enkel nog het huidige stadslogo, op briefpapier, op omslagen, op formulieren, op affiches, maar ook op de wagens van de stad. Het verschijnt prominent in het straatbeeld met een banner aan elke gebouw van de stad, en met een nieuwe stadsvlag, die overal de gekende leeuw vervangt.

In het logo van de stad zijn diverse elementen samengebracht die zowel verwijzen naar het verleden én oog hebben voor de toekomst van de stad en haar inwoners.

Het gele grafische element, ook wel de ‘pointer’ Pointergenoemd, plaatst Zottegem letterlijk op de kaart.
Het alludeert tevens op het feit dat Zottegem de Poort is van de Vlaamse Ardennen, het rijke, glooiende en geaccidenteerde landschap in Zuid-Oost-Vlaanderen. De gele grafische vorm doet verder denken aan een belangrijk element uit het verleden van de stad: het verwijst naar de helm van Lamoraal, graaf van Egmont.

Het andere grafische element waarmee het logo is opgebouwd, de blauwe ‘kantelen’ Kantelenrefereren naar het patrimonium van de stad.
Dit patroon verwijst rechtstreeks naar het originele wapenschild van Lamoraal. Het vormt ook het vizier van een middeleeuwse helm.

Het geheel is herkenbaar, eenvoudig en straalt dynamiek uit. Een dynamiek waar Zottegem de volgende jaren nog meer voor tekent. 
 
 Pointer_groot
 Pointer/marker, poort, helm ‘Egmont’
 Kantelen_groot  Patrimonium, erfgoed, kantelen, vizier, patroon ‘Egmont’