Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Achter de schermen  /  Interview: week van het afvalteam

Interview: week van het afvalteam


Van 14 tot 20 november is het week van het afvalteam. Een team dat elke dag paraat staat om het afval van de burgers te verwerken. We spraken met Donald De Kock, chauffeur van de vuilniswagen en Michaël Corthals en Saul Croeckaert, afvalophalers van de restfractie.

20221116_090703-sFkwd1


Donald De Kock

20221116_090821-fXQNt2


Michaël Corthals

20221116_090905-2gl4J3


Saul Croeckaert

20221116_090459-zG5811

Hoe lang werken jullie al voor ILva?

Donald: "Ik ben dit jaar gestart in maart en ik had dat al tien jaar eerder moeten doen. Hiervoor was ik chauffeur met steentjes voor de betoncentrales. Vroeger startte ik rond drie uur met werken, nu is dat zes uur. Dat maakt toch een enorm verschil. 

Michaël: "Ik werk nu vier jaar bij ILvA als afvalophaler."

Saul: "Vijf jaar en een half."

Wat vind jullie het leukste aan de job?

Donald: "De afwisseling vind ik geweldig. Ik noem mijn job ook niet echt werken, het is echt genieten voor mij. Rondrijden is altijd een van mijn hobby's geweest, dus ik amuseer mij tijdens het werk. Ik kom met plezier werken. 

Ik amuseer mij tijdens het werk en kom ook met plezier werken. 

Michaël: "We kunnen het ook heel goed met elkaar vinden, dat maakt de sfeer onder de collega's ook zo fijn."

Saul: "Je hebt een bepaalde vrijheid tijdens de job en bent constant buiten. Ook het contact met de mensen vind ik een groot pluspunt.

Wat houdt de job in en werken jullie als een vaste ploeg?

Michaël: "Saul en ik werken in dezelfde ploeg om de restfractie op te halen. Normaal rijden we wel met een andere chauffeur maar hij is in verlof."

Donald: "Ja ik neem de plaats in van hun vaste chauffeur. Ik heb geen vaste ploeg waarmee ik samenwerk en doe altijd vervangopdrachten. Met onze job komen we echt in heel veel verschillende gemeentes, zo gaat dat van Kluisbergen tot Affligem. We werken negen en een half uur per dag, als onze ronde vroeger gedaan is bellen we naar de centrale en kijken we of we nog iets moeten doen. Als collega's bijvoorbeeld achterstand hebben opgelopen of er staat een wagen in panne, dan gaan we helpen zodat iedereen rond hetzelfde uur klaar is. Als we met onze ronde klaar zijn, lossen we bij ons in Erembodegem. De fracties van papier en GFT, gaan naar de verwerker. De andere fracties worden bij ons binnen gesorteerd en vandaar wordt het met de volumewagens naar andere afdelingen gebracht."

Saul: "Ik haal al sinds vroeger de restfractie op, ook toen het nog met zakken was. Ik zou niets anders meer willen doen. De containers zijn voor onze rug een pak beter. We kunnen de container nu aanhangen en hoeven de zakken niet de wagen in te gooien."

Vinden jullie dat de actie 'Week van het afvalteam' voor meer dankbaarheid zorgt? 

Saul: "Ja, de mensen gaan toch sneller eens bedankt zeggen als je langs de deur komt. De mensen bedanken ons echt wel om het vuil op te halen. Op sommige plaatsen merk je echt dat er tijdens die week meer dankbaarheid is omdat ze de actie ergens gezien hebben. Soms schrijven ze iets op de bak om ons te bedanken." 

Wat is het gekste dat je al hebt meegemaakt tijdens je job? 

Michaël: "Het gekste was toch toen we een volledig karkas van een schaap of varken terugvonden. Daarnaast zie je ook heel gekke dingen als je de bak aanhangt, je merk dat automobilisten vaak ongeduldig zijn. Er reed zelfs al eens een auto op onze wagen."

20221116_090514-kbqSZ2


De mensen sorteren al een pak beter nu er met containers wordt gewerkt. De tonnages zijn gehalveerd

Donald: "Ik merk ook wel dat bestuurders vaak ongeduldig zijn. Veel bestuurders weten niet dat de oranje lichten bovenaan de vuilniswagen aanduiden dat de wagen een mobiele werf is. Je mag dit enkel inhalen op een gematigde snelheid. Een belangrijk deel van mijn job bestaat er daarom ook uit om alles te zien, zowel het verkeer als de bakken als mijn twee collega's achteraan. Iets gek heb ik nog niet meegemaakt, behalve misschien dit interview!" (lacht)

Saul: "Je komt elke dag wel iets geks tegen. Vooral inderdaad de ongeduldigheid van de bestuurders leidt tot gekke situaties. Auto's die ons inhalen met vier wielen op het voetpad."

Wat is jouw belangrijkste tip voor burgers als het over recycleren gaat?

Saul: "De mensen sorteren al een pak beter nu er met containers wordt gewerkt. De tonnages zijn gehalveerd."

Michaël: "Er is veel meer PMD dan vroeger, het is P+MD+ geworden. Er mogen nu veel meer zaken in de blauwe zak dan vroeger. In onze containers valt het recycleren dus mee, maar op sommige plaatsen merk je toch dat er niet goed gerecycleerd wordt en dat de container heel vol zit."

Saul: "Ja klopt, van sommige containers schrikken we toch. Ze zien die container echt als een vuilnispark op wielen en steken er bijvoorbeeld metaal in. Dat mag natuurlijk niet."

Donald: "Bij GFT is het soms nog iets erger. Als we opmerken dat de bakken vol zitten met zaken die daar niet thuishoren, mogen we die weigeren en plaatsen we een hangertje dat de container niet goed aangeboden is."

Wat kunnen mensen doen om jullie job makkelijker te maken?

Saul: "Vooral correct aanbieden. De bakken zichtbaar voor ons plaatsen met het handvat naar de straatkant."

Donald: "Dat zichtbaar plaatsen is van groot belang als het 's ochtends nog donker is. We vertrekken vrij vroeg en moeten daardoor de bakken soms zoeken in het donker. Als zo een bak dan weggestopt staat, kost dat erg veel tijd. Ook als een bak in de steentjes staat, is het voor de afvalophalers erg moeilijk. Dat is heel zwaar om te trekken."

Als je voor één dag met iemand van job zou kunnen wisselen, met wie zou dit dan zijn?

Michaël: "Ik zou niet meer willen wisselen, ik heb twaalf jaar binnen gewerkt. Het geeft echt vrijheid om buiten te werken. Werken moet je overal, maar bij deze job heb je echt veel vrijheid. 

Donald: "Ik rijd al twintig jaar rond op de baan, maar dit is een totaal andere manier. Ik blijf met plezier dit doen."

Saul: "Ik blijf ook met plezier hier werken. De leuze 'uw vuil, onze job' wil ik graag in de toekomst blijven vervullen."

Bedankt mannen voor dit interview en nog veel succes met de ronde vandaag! 

20221116_092546-InTOD1