Home  /  Cultuur, sport en vrije tijd  /  Sporten in Zottegem  /  Sportaanbod  /  Qigong

Qigong


Praktisch

  We organiseren drie reeksen van tien lessen. 
  Elke maandag om 18.30 uur, de les duurt een uurtje.
   Sporthal Koninklijk Atheneum, Wurmendries. 
  Voor elke lessenreeks betaal je 45 euro via een tienbeurtenkaart.
  Reserveer jouw lessenreeks online via de webshop

reserveer jouw lessenreeks

qigong-website-sport-wrluA1

Qigong, wat is dat?

Qigong, afgeleid van de Chinese woorden 'qi' (levensenergie) en 'gong' (cultivatie), is een eeuwenoude holistische praktijk die gericht is op het bevorderen van je fysieke gezondheid, mentaal welzijn en spirituele balans. Het is de moeder van Tai Chi en combineert zachte lichaamsbewegingen, bewuste ademhaling en voorstellingsvermogen om je energiebalans te herstellen en te verbeteren, wat je een gevoel van vitaliteit en innerlijke harmonie geeft.

Een sport voor iedereen

Qigong is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus, omdat het weinig fysieke inspanning vereist en kan worden aangepast aan individuele beperkingen. Je kan het ook zittend beoefenen. Trek gemakkelijke kledij aan, dan maken we eerst kort de gewrichten in je lichaam los en vervolgens doen we korte oefeningen die elke les anders kunnen zijn. We eindigen door alle opgedane energie in je lichaam te verzamelen zodat je er een week van nageniet.

Fysieke en mentale voordelen

Er zijn talloze stijlen en vormen van Qigong, variërend van statische houdingen tot vloeiende opeenvolgende bewegingen. Sommige Qigong-oefeningen zijn gericht op het stimuleren van specifieke organen of systemen in je lichaam, terwijl andere zich richten op het versterken van je volledige energiestroom. Het wordt vaak beoefend als een dagelijkse routine, maar het kan ook aangepast worden aan individuele behoeften, de seizoenen (bv. hooikoortsperiode) en specifieke gezondheidsdoelen (bv. vermoeidheid verminderen).

Naast het bevorderen van fysieke gezondheid heeft Qigong aantoonbare voordelen voor stressvermindering en emotioneel welzijn. Door je te concentreren op je ademhaling en het observeren van je gedachten zonder oordeel, helpt Qigong je een staat van mindfulness te bereiken. Deze aspecten van Qigong dragen bij aan kalmte, stressvermindering en een verbeterde mentale helderheid.


Lesgeefster aan het woord

De lessen worden gegeven door Inge Roman. "Sinds 2017 ben ik me gaan verdiepen in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Voorheen was ik werkzaam binnen de fundamentele wetenschappen en het onderwijs. Na de basisopleiding van Chinese Geneeswijzen en de Tuina opleiding volgde ik Medische Qigong en behaalde zo mijn postgraduaat Massage en Bewegingsleer bij OTCG-KdG Antwerpen. Sindsdien deed ik verschillende stages Qigong en beoefen ik deze heilzame bewegingsvorm. Ondertussen ben ik ook werkzaam als Tuina therapeut en dus dagelijks bezig met de Chinese geneeswijzen. Het beter bekende Tai Chi, is uit de Qigong ontstaan, maar mijn voorkeur gaat uit naar Qigong omdat het eenvoudiger bewegingen zijn, die je elke keer kan aanpassen. Het is daardoor nog toegankelijker voor iedereen. Als ik een tijdje niet oefen merk ik het verschil, dus wil ik graag zo veel mogelijk mensen helpen om de voordelen van Qigong te leren kennen."Sportdienst

Bevegemsevijvers 1, 9620 Zottegem
09 364 53 20

Maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur.