Home  /  Burgerzaken  /  Dienstverlening burgerzaken  /  Uw identiteit  /  Verlies of diefstal

Verlies of diefstal


Als iemand zijn/haar identiteitskaart kwijt is, is het nu door diefstal of verlies, dan moet hiervan zo vlug mogelijk aangifte gedaan worden bij het dichtstbijzijnde politiebureau.
 
Doc Stop
Om te vermijden dat uw identiteitskaart frauduleus gebruikt wordt (bv. bij het huren van een auto, een aankoop per post, een lening, enz.), moeten de certificaten ingetrokken worden via DOC STOP.
DOC STOP is een helpdesk die het voor iedere houder van een Belgisch identiteitsdocument mogelijk maakt om, waar ook ter wereld, 24u/24u, het verlies of de diefstal van zijn identiteist- of reisdocumenten te melden. Hiervoor geldt overal ter wereld het gratis nummer 00800 2123 2123 (in de landen waar het 00800-nummer niet bereikbaar is, belt u naar +32 2 518 2123).
Eerst wordt de identiteit van de beller vastgesteld om na te gaan of het wel degelijk de titularis is van het document. Daarna gaat de operator onmiddellijk over tot het blokkeren van de documenten.
 
Checkdoc voor de professionelen   
www.checkdoc.be is een zoekmotor die iedereen in staat stelt om overal ter wereld te controleren of een Belgisch identiteitsdocument, dat hem in het kader van een transactie wordt voorgelegd, wel degelijk is uitgereikt en niet bekend staat als verloren, gestolen, verlopen of ongeldig. Op basis van het identificatienummer worden gegevens opgezocht in het Rijksregister en de databank van paspoorten. Binnen enkele seconden ontvangt de gebruiker een antwoord in de vorm van een «hit/no hit». Hierdoor kan hij een veiligere beslissing nemen.
Deze site wordt zeer veel gebruikt door autoverhuurders, banken of kredietinstellingen, de hotelsector, notarissen, handelaars, enz. Registratie is wel verplicht.


Burgerzaken

Administratief Centrum Sanitary, Gustaaf Schockaertstraat 7, 9620 Zottegem
Dienst Burgerzaken werkt enkel op afpraak. Een afspraak maken kan online via Zottegem.be/welkom. Hulp nodig? Bel 09 364 65 00.
Openingsuren: 
  • Maandag tot vrijdag: 9.00 - 12.00 u.
  • Woensdagnamiddag: 14.00 - 16.00 u.
  • Donderdagavond: 17.00 - 19.30 u.