Home  /  Burgerzaken  /  Dienstverlening burgerzaken  /  Rijbewijs  /  Europees rijbewijs

Europees rijbewijs


Een Europees rijbewijs is een document in de vorm van een bankkaart, waarmee een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig kan aantonen dat hij/zij beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een gemotoriseerd voertuig van een bepaalde categorie te kunnen en mogen besturen. Wie op de openbare weg een motorvoertuig bestuurt, moet beschikken over een rijbewijs, geldig voor de categorie waartoe het voertuig behoort.

Het Europees rijbewijs is geldig in alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) en in de landen buiten de EER die het Belgisch rijbewijs erkennen. Het Europees rijbewijs is tien jaar geldig.

Voorwaarden

Als u een rijbewijs wil behalen, moet u slagen voor een theoretisch en een praktisch examen. U kunt pas aan het praktisch examen deelnemen na het volgen van een rijopleiding (met of zonder begeleider) en na een oefenperiode. Daarvoor hebt u een voorlopig rijbewijs nodig.

Wanneer aanvragen?

Een rijbewijs aanvragen kan op elk moment tijdens de openingsuren van de dienst Rijbewijzen. Reken op een week tussen aanvraag en afhaling.

Wat brengt u mee?

  • identiteitskaart;
  • voorlopig rijbewijs;
  • document (attest van slagen) afgeleverd door het examencentrum.

Hoeveel kost het?

Een Europees rijbewijs kost 25,50 euro.
 
In geval van verlies, diefstal, vernietiging of beschadiging van uw huidig rijbewijs, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen.


Rijbewijzen

Administratief Centrum Sanitary
Gustaaf Schockaertstraat 7, 9620 Zottegem
09 364 65 34
rijbewijzen@zottegem.be
Dienst rijbewijzen werkt enkel op afspraak. Een afspraak maken kan online via zottegem.be/welkom. 
Hulp nodig? Bel 09 364 65 00. 

  • Maandag tot vrijdag: 9.00 - 12.00 u.
  • Woensdagnamiddag: 14.00 - 16 u.
  • Donderdagavond: 17.00 - 19.30 u.
  • Zaterdag: 9.00 - 11.30 u.