GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN
VAN 13 OKTOBER 2024
________
BERICHT
De voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau deelt de gemeenteraadskiezers van de gemeente Zottegem mee dat de voordrachten van kandidaten digitaal kunnen worden ingediend vanaf woensdag 4 september 2024 om 9 uur tot zaterdag 14 september 2024 om 16 uur. De lijsttrekker van de kandidatenlijst moet de voordracht indienen met de webtoepassing op www.vlaanderenkiest.be.
Op zaterdag 14 september 2024 vanaf 9 uur neemt de voorzitter officieel kennis van de digitaal ingediende voordrachtsakten door een ontvangstbevestiging te sturen. De voorzitter neemt eventuele bijlagen op papier die niet digitaal samen met de voordrachtsakte zijn ingediend, in ontvangst op zaterdag 14 september 2024 van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16 uur, op het volgende adres:
A.C. Sanitary (4de verdieping, zaal Noorderlicht), Gustaaf Schockaertstraat 7, 9620 Zottegem.
Voordrachtsakten die na zaterdag 14 september 2024 om 16 uur worden ingediend, zijn niet ontvankelijk.
De lijsttrekkers kunnen ter plaatse inzage krijgen van alle ingediende voordrachtsakten en kunnen hun opmerkingen schriftelijk aan het gemeentelijk hoofdbureau meedelen. Een lijsttrekker kan een andere kandidaat mandateren om dat in zijn plaats te doen.
De voordrachtsakten liggen op de volgende dagen ter inzage:
- op zaterdag 14 september 2024, van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 18 uur;
- op maandag 16 september 2024, van 13 uur tot 16 uur.
Op dinsdag 17 september 2024 (26ste dag voor de verkiezingen), tussen 13 uur en 16 uur, kunnen de personen die een aanvaarde of afgewezen lijst hebben ingediend, een met redenen omkleed bezwaarschrift tegen de aanvaarding van een of meer kandidaten indienen. Bij hun afwezigheid kan ook een van de kandidaten die op een aanvaarde of afgewezen lijst staat, een dergelijk bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift wordt tegen ontvangstbewijs aan de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau overhandigd.
Op donderdag 19 september 2024 (24ste dag voor de verkiezingen), tussen 14 uur en 16 uur, kunnen de personen die een aanvaarde of afgewezen lijst hebben ingediend, een memorie indienen tot betwisting van de onregelmatigheden waarmee bij de voorlopige afsluiting van de kandidatenlijst rekening is gehouden of die de dag na de afsluiting van de kandidatenlijst ingeroepen zijn. Als die onregelmatigheid te maken heeft met de onverkiesbaarheid van een kandidaat, kan een memorie worden ingediend met inachtneming van dezelfde regels. Bij hun afwezigheid kan ook een van de kandidaten die op een aanvaarde of afgewezen lijst staat, een dergelijke memorie indienen. De memorie wordt tegen ontvangstbewijs bij de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau ingediend.
Dezelfde personen kunnen tot 16 uur op donderdag 19 september 2024 bij de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau een verbeteringsakte indienen.
Het gemeentelijk hoofdbureau komt samen op donderdag 19 september 2024, om 16 uur. Tijdens die vergadering doet het gemeentelijk hoofdbureau uitspraak over de bezwaren en de neergelegde akten, en sluit het de kandidatenlijst definitief af. De personen die een lijst hebben ingediend, mogen die vergadering bijwonen. Alleen als de indieners van de lijsten niet aanwezig zijn, mogen de kandidaten die op dinsdag 17 september 2024 een bezwaarschrift hebben ingediend, of die op donderdag 19 september 2024 een memorie of een verbeteringsakte hebben ingediend, die vergadering bijwonen.
Als de verkiesbaarheid van een kandidaat betwist wordt, mogen die kandidaat en de indiener van het bezwaar in elk geval de vergadering bijwonen, hetzij persoonlijk, hetzij bij gemachtigde. Ook de getuigen die overeenkomstig artikel 77 en artikel 110 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet zijn aangewezen, mogen op de vergadering aanwezig zijn.
Als er beroep is aangetekend bij het hof van beroep, vergadert het gemeentelijk hoofdbureau opnieuw op maandag 23 september 2024 (20ste dag voor de verkiezingen), om 18 uur. Tijdens die vergadering worden de verrichtingen uitgevoerd die wegens dat beroep waren uitgesteld.
Vanaf dinsdag 24 september 2024 (19de dag voor de verkiezingen) deelt de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau de officiële kandidatenlijst mee aan de regelmatig voorgedragen kandidaten en eventueel aan de kiezers die hen hebben voorgedragen, als ze daarom vragen.
Op dinsdag 1 oktober 2024 (12de dag voor de verkiezingen), van 14 uur tot 16 uur, kan de lijsttrekker of de kandidaat die de lijsttrekker daartoe mandateert, een lijst van getuigen voor de stem- en telbureaus indienen bij de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau, op het volgende adres:
A.C. Sanitary (4de verdieping, zaal Noorderlicht), Gustaaf Schockaertstraat 7, 9620 Zottegem.
Plaats: Zottegem
Datum: 3 september 2024
De voorzitter,
Kristof De Mulder
INSTRUCTIES VOOR DE VOORDRACHT VAN KANDIDATEN
______________________
De lijsttrekker dient de voordrachtsakte digitaal in via de webtoepassing op www.vlaanderenkiest.be. Via die webtoepassing kunnen ook bijlagen bij de voordrachtsakte worden toegevoegd. Eventuele bijlagen op papier die niet digitaal samen met de voordrachtsakte zijn ingediend, kunnen overhandigd worden aan de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau.
De voordrachtsakte moet ondertekend zijn door ten minste één aftredend gemeenteraadslid of door een aantal gemeenteraadskiezers. Hoeveel gemeenteraadskiezers de voordracht moeten ondertekenen, is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente. Die aantallen zijn als volgt vastgesteld:
- in gemeenten van 20.000 inwoners en meer: ten minste 100 gemeenteraadskiezers;
- in gemeenten van 10.000 tot 20.000 inwoners: ten minste 50 gemeenteraadskiezers;
- in gemeenten van 5000 tot 10.000 inwoners: ten minste 30 gemeenteraadskiezers.
De voordrachtsakte bevat de volgende gegevens: de voornaam, eventueel de roepnaam, de achternaam, de geboortedatum, het geslacht, het rijksregisternummer, de hoofdverblijfplaats (volledig adres), de nationaliteit en de handtekening van de kandidaten.
De akte vermeldt ook de lijstnaam die boven de kandidatenlijst op het stembiljet moet staan. Bij de voordracht van kandidaten die een beschermde lijstnaam en een gemeenschappelijk volgnummer gebruiken, moet een getuigschrift worden gevoegd van de nationale voorzitter van de politieke formatie of van de persoon die door de voorzitter is gemandateerd.
Kandidaten die op het stembiljet vermeld willen worden met hun roepnaam, voegen een akte van bekendheid bij de voordrachtsakte als de roepnaam geen van hun voornamen is of geen afgeleide is van een van hun voornamen. De akte van bekendheid kan afgegeven worden door een vrederechter, een notaris of de burgemeester van de woonplaats van de kandidaat.
De naam van een gehuwde kandidaat mag voorafgegaan of gevolgd worden door de naam van de echtgenoot of echtgenote van de kandidaat. De naam van een kandidaat die weduwnaar of weduwe is, mag voorafgegaan of gevolgd worden door de naam van de overleden echtgenoot of echtgenote van de kandidaat. Voor de toepassing van die regel worden de personen die een wettelijk samenlevingscontract hebben afgesloten, met echtgenoten gelijkgesteld.
Een kandidaat wiens officiële achternaam samengesteld is uit afzonderlijke namen, maar met slechts een deel daarvan bekend staat bij het publiek, mag een of meer van die namen weglaten. Andere wijzigingen aan de achternaam van een kandidaat zijn niet toegelaten.
De voordrachtsakte vermeldt ook de voornaam, de achternaam, het rijksregisternummer, de hoofdverblijfplaats, de nationaliteit en de handtekening van de kiezers die de kandidaten voordragen, of van het aftredend raadslid dat de kandidaten voordraagt.
Als de kandidaten beslissen dat de op de lijst verkozen gemeenteraadsleden twee fracties vormen, moet dat vermeld worden op de voordrachtsakte. In dat geval bestaat de naam van de lijst uit verschillende woorden of afkortingen die minstens de namen van de twee fracties bevatten. De voordrachtsakte vermeldt dan ook voor alle kandidaten tot welke fractie ze zullen behoren als ze verkozen zijn.
Overeenkomstig artikel 23, §1, negende en tiende lid, en artikel 97 van de Gemeentekieswet verklaren de niet-Belgische kandidaten die onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie, in de voordrachtsakte:
1° dat ze in een lokale basisoverheid van een andere lidstaat van de Europese Unie geen ambt of mandaat uitoefenen dat gelijkwaardig is aan dat van gemeenteraadslid, schepen of burgemeester;
2° dat ze in een andere lidstaat van de Europese Unie geen functies uitoefenen die gelijkwaardig zijn met de functies, vermeld in artikel 10 van het decreet over het lokaal bestuur;
3° dat ze op de datum van de verkiezing niet ontheven of geschorst zijn van het verkiesbaarheidsrecht in hun land van herkomst.
Op elke lijst mag het verschil tussen het aantal kandidaten van elk geslacht niet groter zijn dan één. De eerste twee kandidaten van elke lijst moeten van verschillend geslacht zijn.
Er worden .... mandaten toegekend, zoals is vastgesteld bij besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2024. Een lijst mag niet meer kandidaten bevatten dan er raadsleden verkozen kunnen worden.
Kandidaten die voorkomen op dezelfde voordrachtsakte, vormen samen één enkele lijst.
Op de voordrachtsakte kunnen een getuige en een plaatsvervangende getuige aangewezen worden die de vergaderingen van het gemeentelijk hoofdbureau bijwonen. In dat geval vermeldt de voordrachtsakte de voor- en achternaam en de hoofdverblijfplaats van die getuigen.
De voordrachtsakte bevat de volgorde waarin de kandidaten zijn voorgedragen.
Kandidaten mogen niet voorkomen op meer dan één lijst voor dezelfde verkiezing. Kandidaten die deze verbodsbepaling overtreden, zijn strafbaar met de straffen die zijn vastgesteld in artikel 244 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet. Hun naam wordt geschrapt van alle lijsten waarop ze voorkomen.
Door de voordrachtsakte te ondertekenen, verklaren de kandidaten dat ze:
- de bepalingen over de beperking en controle van de verkiezingsuitgaven zullen naleven;
- alle verkiezingsuitgaven en de herkomst van de geldmiddelen zullen aangeven;
- de identiteit van de natuurlijke personen die giften van 125 euro en meer hebben gedaan, en de identiteit van de ondernemingen, de feitelijke verenigingen en de rechtspersonen die hen gesponsord hebben voor een bedrag van 125 euro en meer, zullen registreren en aangeven.
De politieke partijen die een gemeenschappelijk volgnummer en een beschermde lijstnaam hebben verkregen, geven binnen dertig dagen na de verkiezingen hun uitgaven voor verkiezingspropaganda en de herkomst van hun geldmiddelen aan bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van het rechtsgebied waarin de nationale zetel van de partij gevestigd is.
De politieke partijen registreren de voor- en achternaam, het adres van de hoofdverblijfplaats en de gift van de natuurlijke personen die giften van 125 euro en meer hebben gedaan om de uitgaven voor verkiezingspropaganda te financieren. De politieke partijen registreren ook de naam, in voorkomend geval het ondernemingsnummer, de rechtsvorm, het adres van de zetel of hoofdverblijfplaats en het sponsorbedrag van de ondernemingen, de feitelijke verenigingen en de rechtspersonen die de uitgaven voor verkiezingspropaganda gesponsord hebben voor een bedrag van 125 euro en meer.
De bovenstaande gegevens van de schenkers en sponsors worden vertrouwelijk behandeld en binnen dertig dagen na de verkiezingen meegedeeld aan de Controlecommissie Verkiezingsuitgaven.
Elke lijsttrekker geeft met de webtoepassing op www.vlaanderenkiest.be binnen dertig dagen na de verkiezingen de uitgaven voor verkiezingspropaganda en de herkomst van de geldmiddelen van de lijst en van elke kandidaat van de lijst aan bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Een lijsttrekker kan een andere persoon machtigen om dat in zijn plaats te doen.
De lijsttrekker of de persoon die door de lijsttrekker gemachtigd is, registreert de voor- en achternaam, het adres van de hoofdverblijfplaats en de gift van de natuurlijke personen die giften van 125 euro en meer hebben gedaan om de uitgaven voor verkiezingspropaganda van de lijst of van de kandidaat te financieren, en registreert ook de naam, in voorkomend geval het ondernemingsnummer, de rechtsvorm, het adres van de zetel of hoofdverblijfplaats en het sponsorbedrag van de ondernemingen, de feitelijke verenigingen en de rechtspersonen die de uitgaven voor verkiezingspropaganda van de lijst of van de kandidaat gesponsord hebben voor een bedrag van 125 euro en meer.
De bovenstaande gegevens van de schenkers en sponsors worden vertrouwelijk behandeld. De lijsttrekker of de persoon die door de lijsttrekker gemachtigd is, deelt ze met de webtoepassing op www.vlaanderenkiest.be binnen dertig dagen na de verkiezingen mee aan de Controlecommissie Verkiezingsuitgaven.
INSTRUCTIES VOOR DE AANWIJZING VAN GETUIGEN
______________________
Twaalf dagen voor de verkiezingen mag de lijsttrekker of de kandidaat die de lijsttrekker daarvoor mandateert, één getuige en één plaatsvervangende getuige per stembureau en per telbureau aanwijzen. De voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau neemt de aanstellingen van getuigen voor de stembureaus en de telbureaus G en P in ontvangst op dinsdag 1 oktober 2024, tussen 14 uur en 16 uur.
Voor het indienen van de namen van de getuigen kan het formulier A10 (voor stemming met potlood en papier) of Ae10 (voor stemming op stemcomputers) worden gebruikt. Die formulieren zijn beschikbaar op www.vlaanderenkiest.be.
De getuigen voor een stembureau en voor een telbureau G moeten gemeenteraadskiezers zijn. De getuigen voor een telbureau P moeten provincieraadskiezers zijn. Personen die zich kandidaat stellen voor de verkiezingen, kunnen ook als getuige of plaatsvervangende getuige worden aangewezen.
De lijsttrekker of de kandidaat die de lijsttrekker heeft gemandateerd om de getuigen aan te duiden, beslist voor elke getuige in welk stembureau of telbureau hij tijdens de duur van de verrichtingen zijn opdracht zal vervullen, en brengt de getuigen daarvan zelf schriftelijk op de hoogte. Die kennisgeving wordt mee ondertekend door de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau.
De modelbrieven voor die kennisgeving zijn beschikbaar op www.vlaanderenkiest.be:
- A13 voor getuigen bij het stembureau met stemming op papier;
- Ae13 voor getuigen bij het stembureau met stemming op stemcomputers;
- G13 voor getuigen bij het telbureau G (voor gemeenteraadsverkiezing);
- P13 voor getuigen bij het telbureau P (voor provincieraadsverkiezing).
Op de voordrachtsakte van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen kan een lijst een getuige en een plaatsvervangende getuige aanwijzen voor de vergaderingen van het gemeentelijk hoofdbureau. Die getuigen hebben het recht om hun opmerkingen in de processen-verbaal te laten opnemen.
download het bericht