In Zottegem

 

De lezing door het Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde over de Beeldenstorm, gepland op dinsdag 27 maart is afgelast.
De andere lezingen, zoals aangegeven in de programmabrochure gaan wel door.

 
Lamoraal graaf van Egmont werd op 5 juni 1568 samen met Hoorne onthoofd op de Grote Markt te Brussel. Naderhand werd hij begraven in de Zottegemse dekenale kerk. Sinds 1857 wordt zijn gebeente en dat van zijn vrouw tentoongesteld in een crypte toegankelijk vanop de Markt. Recent kreeg deze een beeldbepalende koepel.

Als Egmontstad pakt Zottegem verder uit met twee standbeelden en twee unieke schilderijen in de raadzaal, waar ook de halswervel wordt geëxposeerd. Samen met het Kasteel van Egmont vormen deze topstukken pijlers van het Zottegemse Egmontpatrimonium.

Lamoraal is internationaal bekend; meer zelfs in het buitenland dan in Vlaanderen, zoals de tientallen studies van de afgelopen jaren ten overvloede bewijzen. Door deze internationale figuur bij de 450ste verjaardag van zijn dood nog meer in de verf te zetten, wil de stad Zottegem zich nog sterker positioneren als dé Egmontstad.

Om de 450ste verjaardag van de onthoofding van de onfortuinlijke graaf met de nodige luister te vieren organiseert de stad Zottegem het Egmontjaar. Dit gebeurt in samenwerking met tal van verenigingen. Drie jaar lang werd aan het programma gewerkt en geschaafd tot finaal gespreid over 2018 meer dan veertig activiteiten werden weerhouden. Ze worden allemaal gebundeld in onderstaande brochure.
 


Cultuur

Administratief Centrum Sanitary
Gustaaf Schockaertstraat 7, 9620 Zottegem
09 364 64 61
cultuur@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur.Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© 2017 Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory